Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fondurile europene raman o himera. Romania a folosit doar 26% din banii de la UE

Analizarea dosarelor depuse pentru proiectele europene poate dura chiar si trei ani. Asa a ajuns Romania sa cheltuie putin peste un sfert din banii comunitari, desi cei care vor sa acceseze fonduri europene pentru dezvoltarea unei afaceri sunt destui. In loc sa usureze atragerea acestor bani in 2013, guvernantii au "alergat" mai mult dupa investitiile viitoare ale chinezilor in sectoare precum energie sau agricultura.

Autoritatile au promis investitii de 10 miliarde de euro in 2013, iar o mare parte dintre acestea ar fi trebuit sa vina doar din fonduri europene. Un domeniu in care lucrarile merg in ritm de melc. Probleme sunt mai ales in cazul proiectelor din sectorul comunicatiilor.

„Sunt beneficiari care inca nu au semnat contractele de finantare, sunt doi ani si jumatate in care nu s-a intamplat nimic. Vorbim, totusi, de proiecte care presupun solutii software, ele se schimba foarte rapid”, spune Dragos Jaliu, consultant fonduri europene si Managing Partner Structural Consulting™ Group - www.fonduri-structurale.ro - www.proiecte-structurale.ro.

La fel de greu au fost aprobate si proiectele altor beneficiari, astfel ca Romania a ajuns sa cheltuie doar 26% din fondurile comunitare puse la dispozitie in perioada 2007-2013, adica aproape 5 miliarde de euro. Asta inseamna ca autoritatile rateaza tinta asumata in urma cu un an.

In topul beneficiarilor de fonduri europene, Romania este abia pe locul 12. A primit de patru ori mai putini bani decat Polonia, aflata in fruntea clasamentului. In acest timp, autoritatile au sperat sa atraga cat mai multe investitii chineze.

Pana acum au fost doar promisiuni. Detaliile acordurilor in sectoare precum energie sau agricultura vor fi puse la punct abia la anul. Agricultura ar putea atrage un miliard de euro in urmatorii ani, din exportul de carne si animale, fie porci, vaci sau oi. Cat priveste alte investitii, anul acesta chinezii au renuntat la construirea autostrazii Comarnic-Brasov.

„Am sperat sa vedem o imbunatatire si la nivelul fondurilor europene, in special pentru ca acestea nu trebuie rambursate. Observam ca este o aplecare suplimentara pentru investitii din alte zone geografice, dar poate acestea ce sunt deja la dispozitie ar trebui tratate cu atentie”, a declarat Vlad Muscalu, economistul-sef al unei banci comerciale.

Sursa: Digi 24

Vizualizări: 176