Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Selectarea procedurilor de atribuire a contractelor de achizitie publica, de concesiune de lucrari publice si de concesiune de servicii este efectuata de Unitatea pentru Coordonarea si Verificarea Achizitiilor Publice

Selectarea procedurilor de atribuire a contractelor de achizitie publica, de concesiune de lucrari publice si de concesiune de servicii este efectuata de Unitatea pentru Coordonarea si Verificarea Achizitiilor Publice

Selectarea procedurilor de atribuire a contractelor de achizitie publica, de concesiune de lucrari publice si de concesiune de servicii ce urmeaza a fi supuse verificarii procedurale este efectuata de catre Unitatea pentru Coordonarea si Verificarea Achizitiilor Publice, iar autoritatile contractante nu pot face obiectii cu privire la aceasta, stabileste o Hotarare, adoptata de Guvern in sedinta de marti, 4 septembrie.

Actul normativ modifica si completeaza Normele de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 30/2006 privind functia de verificare a aspectelor procedurale aferente procesului de atribuire a contractelor de achizitie publica, aprobate prin HG nr. 942/2006.

Potrivit legislatiei in vigoare, selectarea procedurilor de achizitie publica, de concesiune de lucrari publice si de concesiune de servicii in vederea verificarii aspectelor procedurale se face folosindu-se analiza de risc, in principal, pe baza urmatoarelor criterii:

  • valoarea estimata a contractului de achizitie publica sau concesiune de lucrari publice ori servicii;
  • tipul si dimensiunea autoriatii contractante;
  • sursa de finantare;
  • procedura de achizitie publica utilizata;
  • istoricul si experienta autoritatii contractante in domeniul achizitiilor publice.

Actul normative adoptat in sedinta de ieri de catre Guvern mentine prevederile actuale potrivit carora fac obiectul verificarii aspectele procedurale aferente procesului de atribuire a urmatoarelor contracte:

  • contractele de lucrari si contractele de concesiune de lucrari cu valoare estimata, fara TVA, mai mare sau egala cu 250.000 euro;
  • contractele de servicii si contractele de concesiune de servicii cu valoare estimata, fara TVA, mai mare sau egala cu 40.000 euro;
  • contractele de furnizare cu valoare estimata, fara TVA, mai mare sau egala cu 40.000 euro;
  • acordurile-cadru incheiate in vederea atribuirii contractelor prevazute la lit. a)-c).

Potrivit noilor reglementari, stabilirea baremului va imparti procedurile de atribuire a contractelor in categorii de risc scazut, mediu si mare. Procedura de stabilire a baremului si modul de impartire pe categorii de risc vor fi cuprinse in Manualul optional pentru activitatea de observare si verificare. Rezultatul analizei de risc se va comunica autoritatilor contractante, numai pentru procedurile selectate in vederea verificarii procedurale.

Ministerul Economiei si Finantelor este institutia responsabila pentru indeplinirea functiei de verificare a aspectele procedurale aferente procesului de atribuire a contractelor care intra sub incidenta legislatiei privind atribuirea contractelor de achizitie publica.

Guvernul Romaniei

Vizualizări: 95