Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Propunere: Legea privind stimularea infiintarii si dezvoltarii IMM-urilor va fi modificata

Ministerul Economiei a publicat spre consultare un proiect de lege care vizeaza modificarea Legii 364/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii.

Proiectul de act normativ aflat in dezbatere publica propune accentuarea rolului educatiei antreprenoriale, precum si o serie de masuri specifice care sa sprijine infiintarea de noi afaceri. Potrivit documentului, pentru primul an fiscal de la inregistrarea la Registrul Comertului, microintreprinderile si intreprinderile mici vor fi scutite de la plata impozitului pe venitul realizat in anul fiscal de referinta, cu obligativitatea mentinerii activitatii si a obtinerii, in fiecare an, de venituri din exploatare, in cota de cel putin 50% din totalul veniturilor realizate in primul an fiscal, timp de minimum doi ani dupa obtinerea facilitatii.

De asemenea, pentru primul an fiscal de la inregistrarea la Registrul Comertului, microintreprinderile si intreprinderile mici ar putea beneficia de reducerea cu 50% a contributiilor de asigurari sociale pentru maximum 4 angajati cu varsta de sub 25 de ani sau de peste 55 de ani, precum si pentru acelasi numar de lucratori necalificati cu varsta cuprinsa intre 25 si 55 de ani, angajati cu norma intreaga pe perioada nedeterminata.

"Ganditi mai intai la scara mica"


Conform proiectului de lege, initiatorii oricaror acte normative care au impact asupra intreprinderilor mici si mijlocii vor fi obligati sa evalueze, mai intai, efectele introducerii noii reglementari asupra activitatii IMM-urilor, conform principiului “Ganditi mai intai la scara mica”(“think small first”). Totodata, initiatorii vor fi nevoiti sa respecte principiul "numarului constant" (“one in/one out”): introducerea unor noi sarcini administrative pentru IMM-uri trebuie sa aiba loc simultan cu eliminarea unor sarcini deja existente.

Mai mult, inaintea demararii procesului de avizare a oricarui act normativ, initiatorul trebuie sa aplice “Testul IMM”. Acesta consta in efectuarea unui sondaj cu privire la potentialele efecte generate in activitatea intreprinderilor mici si mijlocii de introducerea noilor reglementari. Evaluarea rezultatelor Testului IMM trebuie sa conduca la identificarea corectiilor care se impun in definitivarea proiectului de act normativ.

Proiectul de lege, care reia o parte dintre propunerile unei Ordonante de Guvern publicate spre consultare in iunie 2013, se afla in dezbatere publica 10 zile incepand cu 15 noiembrie 2013. Propunerile, sugestiile si opiniile pe marginea acestuia se primesc la dezbateri_publice@minind.ro.

Descarca proiectul de lege

Sursa: Ministerul Economiei

Raluca Preluca,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 192