Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Granite comune. Solutii comune

Cu ocazia aniversarii Zilei Internationale a Marii Negre, a avut loc la Mamaia, Conferinta Regionala “Cooperarea la Marea Neagra intre prioritate si necesitate”.

in cadrul manifestarii, reprezentantii Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor au prezentat oportunitatile de dezvoltare in zona sustinute prin Programul de Cooperare in Bazinul Marii Negre ENPI - CBC 2007-2013.

Obiectivul global al programului este de a sprijini dezvoltarea economica si sociala sustinuta in regiunile din bazinul Marii Negre, bazata pe parteneriate regionale solide si stransa cooperare.

La nivel european, programul de cooperare transfrontaliera, are ca parteneri 10 state din bazinul Marii Negre: Romania, Bulgaria, Grecia, Rusia, Turcia, Ucraina, Armenia, Azerbaijan, Georgia si Moldova.

Programul se adreseaza autoritatilor publice locale si regionale, agentiilor de dezvoltare, mediu si turism, camerelor de comert, ONG-urilor, institutiilor de invatamant si culturale.

Fondurile sunt asigurate prin Instrumentul European de Vecinatate si Parteneriat (ENPI), instrument care sprijina implementarea Politicii Europene de Vecinatate in tarile partenere. Statele participante in program trebuie sa asigure 10% din finantare, la nivel de proiecte (sursele pot fi: buget de stat si buget beneficiari). Bugetul alocat este de 18.862.000 EURO (17.035.000 EURO ENPI si 1.557.000 EURO co-finantare nationala).

in acest moment, programul al carui coordonator este Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, se afla in proces de finalizare si aprobare interna in cadrul statelor partenere si va fi trimis spre aprobare catre CE in perioada noiembrie - decembrie 2007.

Informatii de Background

Aplicantii in cadrul acestui program pot beneficia de un avans stabilit procentual, in functie de valoarea proiectului. Finantarea nerambursabila (granturi) se obtine in mod competitiv in urma unor licitatii publice pentru propuneri de proiecte de colaborare transfrontaliera. Participantii din Romania pot aplica ca parteneri sau lideri de proiect in proiecte comune.

Aplicantul trebuie sa aiba sediul in una din ariile eligibile ale programului dupa cum urmeaza:

Romania: Regiunea Sud-Est
Bulgaria: Severoiztochen, Yugoiztochen
Grecia: Kentriki Makedonia, Anatoliki Makedonia Thraki
Turcia: Istanbul, Tekirdað, Kocaeli, Zonguldak, Kastamonu, Samsun, Trabzon
Rusia: Rostov Oblast, Krasnodar Krai, Republica Adygea
Ucraina: Odesa, Mykolaiv, Kherson, Sevastopol, Zaporosh`ye si Donetsk Oblast, Republica Crimeea , Sevastopol
Pentru Moldova, Georgia, Armenia, Azerbaijan este eligibil intreg teritoriul.

Toate proiectele se bazeaza pe parteneriate transfrontaliere, cu parteneri din statele membre si nemembre ale UE.

Fiecare partener implementeaza o parte din activitatile proiectului comun pe teritoriul statului sau. Proiectele trebuie sa aiba o valoare minima de 50.000 EURO.

Prioritatile programului se concentreaza pe nevoile comune din zonele eligibile, identificate in comun de catre statele partenere, avand prin urmare un impact transfrontalier.

Prin acest program se vor finanta actiuni din domeniul promovarii activitatilor economice, protectiei mediului, seminarii, cursuri de formare, conferinte, workshop-uri, crearea de retele pentru promovarea turismului (networks) etc.

Conferinta a facut parte din seria de initiative intreprinse pentru a largi aria de stabilire a unor parteneriate in beneficiul intregii regiuni, factorul comun fiind vecinatatea cu Marea Neagra. La manifestare au fost invitati reprezentanti ai Bulgariei, Federatiei Ruse, Ucrainei, Moldovei, Georgiei, Armeniei, Azerbaidjanului, Turciei si Greciei.

Sursa: MDLPL

Vizualizări: 85