Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Vesti bune despre fondurile SEE si norvegiene: noi apeluri de proiecte vor fi lansate in decembrie

Astazi, 29 octombrie, a avut loc lansarea oficiala a granturilor SEE si norvegiene in Romania pentru perioada 2009-2014, in cadrul unei conferinte organizate la Bucuresti de Ministerul Fondurilor Europene, in cooperare cu Ambasada Regala a Norvegiei in Romania.

Evenimentul are loc in contextul in care, saptamana trecuta, Ministerul Fondurilor Europene a agreat, impreuna cu reprezentantii statelor donatoare, realocarea a 55 milioane de euro catre un nou program de finantare dedicat combaterii saraciei, respectiv pentru finantarea de proiecte in cadrul unor programe existente, in urmatoarele domenii:

  • sanatate, pentru proiecte destinate maririi sanselor de supravietuire ale femeilor afectate de cancer, combaterea tuberculozei si evidenta persoanelor afectate de boli cronice
  • dezvoltarea societatii civile
  • energie regenerabila
  • copii si tineri aflati in situatii de risc
  • inovare verde in industrie

Cele 55 de milioane de euro provin din anularea a doua programe de finantare: Captarea si stocarea carbonului, respectiv Sectorul maritim.

Un element de noutate in raport cu perioada financiara anterioara este alocarea a 10% din valoarea totala a asistentei nerambursabile catre proiecte de imbunatatire a conditiilor sociale pentru populatia de etnie roma. „Incluziunea sociala a populatiei roma este una dintre prioritatile granturilor. Statele europene, inclusiv Norvegia, si-au asumat responsabilitatea de a combate excluziunea sociala si discriminarea romilor in Romania, Bulgaria, Republica Ceha, Slovacia”, a declarat ambasadorul Norvegiei la Bucuresti, dna. Tovik Bruvik Westberg.

Conform memorandumurilor de intelegere incheiate in 2012 cu guvernele statelor Norvegia, Islanda si Liechtenstein pentru implementarea Mecanismului Financiar Norvegian si Mecanismului Financiar al Spatiului Economic European (SEE), Romania beneficiaza, in perioada 2009-2014, de o asistenta financiara nerambursabila de 306 milioane de euro, suma de 3 ori mai mare decat cea disponibila pentru perioada anterioara.

Cele 306 milioane de euro sunt alocate catre 22 programe de finantare, ce vizeaza domenii precum eficienta energetica si energiile regenerabile, biodiversitate, sanatate, promovarea egalitatii de sanse, conservarea patrimoniului cultural si natural, sanatate, dezvoltarea societatii civile si justitie.

Fiecare program de finantare va fi lansat oficial printr-un eveniment dedicat, in luna noiembrie a anului curent, primele sesiuni de depunere de proiecte urmand sa inceapa in luna decembrie. Exceptie fac Fondul ONG si Programul de Burse si Cooperare Inter-institutionala in Invatamantul Superior, in cadrul carora au fost deja lansate primele apeluri de proiecte. De altfel, proiectele depuse in cadrul Rundei I de finantare a Fondului ONG se afla deja in evaluare, rezultatele selectiei urmand sa fie publicate in lunile urmatoare.

“Proiectele prin care Romania atrage granturile SEE si norvegiene faciliteaza schimbul de bune practici, experiente si cunostinte intre Romania si statele donatoare. Sunt convins ca aceste legaturi create in timpul implementarii granturilor SEE si norvegiene vor produce, pe termen lung, efecte pozitive pentru dezvoltarea Romaniei”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul fondurilor europene, in cadrul evenimentului de astazi.

Pentru mai multe detalii despre fondurile SEE si norvegiene, click aici

Anamaria Ravar,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 284