Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Un proiect finantat de UE ar putea revolutiona sistemele de securitate biometrica

In ultimii ani, am asistat la transpunerea tehnologiilor de identificare faciala, a vocii sau a amprentelor digitale din filmele science-fiction in viata reala, prin dispozitive accesibile, cum sunt smartphone-urile sau tabletele. Consortiul Tabula Rasa, sprijinit prin investitiile in cercetare si inovare ale UE, isi propune sa evalueze cu exactitate eficienta unui nou software, in special in ceea ce priveste combaterea fenomenului tot mai comun de „spoofing” – de exemplu, utilizarea materialelor uzuale cum ar fi machiajul, fotografiile sau inregistrarile de voce pentru a combate sau ataca direct sistemele biometrice.

Sistemele biometrice sunt recunoscute ca fiind unele dintre cele mai eficiente solutii de securitate disponibile in prezent. Cu toate acestea, senzorii biometrici inca prezinta vulnerabilitati, iar unele dintre acestea au fost prezentate pe larg in presa internationala. Consortiul Tabula Rasa include 12 organizatii din sapte tari care au colaborat pe o perioada de trei ani pentru a cerceta cat mai multe vulnerabilitati, cu scopul de a dezvolta solutii potrivite si, in final, o noua generatie de sisteme biometrice mai sigure.

Pe parcursul procesului de cercetare, Tabula Rasa a gazduit o „Provocare spoofing”, prin care cercetatori din intreaga lume erau invitati sa pregateasca planuri de atac si sa incerce sa insele diverse sisteme biometrice. Participantii au demonstrat ca exista numeroase moduri creative de a ataca sistemele. Cel mai inventiv atac propus a utilizat machiajul pentru a „insela” un sistem de recunoastere faciala 2D, subiectul reusind sa fie identificat drept victima de catre sistem. Alti participanti au utilizat metode consacrate de atac, cum ar fi fotografii, masti sau amprente digitale false („degete cauciucate”) si au reusit sa insele sistemele.

Dr. Sébastien Marcel, coordonatorul proiectului Tabula Rasa, a declarat: „Fara investitia Uniunii Europene, ar fi fost imposibil sa desfasuram cercetari la o scala atat de mare si sa colaboram cu atat de multi parteneri din UE. Pe langa o siguranta sporita a dispozitivelor si a datelor, acest software imbunatatit va oferi posibilitatea unei inregistrari mai rapide a utilizatorilor in sistemele si echipamentele IT si va asigura un proces mai rapid si mai exact de control la frontiere precum si de verificare a pasapoartelor. Suntem convinsi ca rezultatele cercetarii noastre vor fi de interes pentru numeroase organizatii, cum ar fi companiile din industria IT, oficiile postale, bancile, producatorii de dispozitive mobile sau furnizorii de servicii online.”

Uniunea Europeana a investit 4,4 milioane de euro in proiectul Tabula Rasa, fonduri utilizate alaturi de cele 1,6 milioane de euro investite de consortiu pentru desfasurarea operatiunilor de cercetare si testare extinse.

Proiectul de cercetare Tabula Rasa a realizat o lista exhaustiva de posibile atacuri spoofing, a evaluat vulnerabilitatea sistemelor biometrice fata de astfel de atacuri si a dezvoltat solutii care, de exemplu, identifica semne vitale (precum clipitul sau transpiratia), imbunatatind gradul de securitate al sistemelor biometrice. Tabula Rasa a transmis deja cinci dintre aceste solutii catre companii. Aceste cunostinte detaliate despre atacurile spoofing permit industriilor europene sa isi mentina pozitiile de lider, prin facilitarea dezvoltarii viitoare de senzori biometrici rezistenti la spoofing, deschizand astfel drumul pentru tehnologiile biometrice cu un enorm potential.

Proiectul promite sa creeze locuri de munca in sectorul IMM-urilor europene, pe masura ce rezultatele sunt transpuse in solutii ce pot fi comercializate. De exemplu, KeyLemon, un start-up elvetian, a integrat una dintre solutiile dezvoltate de Tabula Rasa pentru software de recunoastere faciala in realizarea unui produs final. Cunostintele dobandite prin proiectul Tabula Rasa au ajutat KeyLemon sa obtina o investitie seria A de 1,5 milioane de dolari, ceea ce a dus la crearea de locuri de munca in companie. Morpho (Safran), liderul mondial in solutii biometrice, s-a implicat, de asemenea, in proiect, contribuind la succesul consortiului prin cunostintele sale exhaustive si viziunea asupra pietei.

Ryan Heath, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, responsabil de Programul si tehnologiile digitale, a declarat: „Multi dintre noi stocam informatii personale si confidentiale pe smartphone-uri si tablete. Asadar, trebuie sa fim siguri ca ne putem baza in totalitate pe instrumente de protectie biometrica. Comisia Europeana este foarte multumita de succesul inregistrat pana acum de Tabula Rasa. Pana in prezent, niciun alt grup de cercetare nu a obtinut rezultate atat de importante in domeniul sistemelor biometrice.”

Pentru mai multe detalii, click aici.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

Vizualizări: 141