Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

UE acorda aproape 1,6 miliarde de euro pentru a sprijini proiectele majore de infrastructura TEN-T

Comisia Europeana a selectat 172 de proiecte care vor primi aproape 1,6 miliarde EUR reprezentand cofinantare UE in cadrul programului privind reteaua transeuropeana de transport (TEN-T), pentru imbunatatirea infrastructurii de transport din toata Europa. 89 de proiecte selectate prin intermediul cererii de propuneri din cadrul programului multianual pentru 2012 si 83 de proiecte prin intermediul cererii de propuneri din cadrul programului anual pentru 2012 vor folosi acest sprijin financiar pentru a ajuta la realizarea retelei TEN-T, pornind de la studii preliminare pentru proiecte noi pana la granturi complementare al caror scop este sa sprijine initiativele de constructie in derulare, pentru toate modurile de transport.

Siim Kallas, vicepresedinte al Comisiei responsabil cu transporturile, a declarat: „Retelele transeuropene de transport reprezinta unul dintre cele mai bune exemple ale valorii pe care UE o poate aduce statelor sale membre. O retea performanta este esentiala pentru buna functionare a pietei unice si va stimula competitivitatea. De asemenea, aceste proiecte vor ajuta Europa in tranzitia spre un viitor mai sustenabil si vor permite acelasi regim de acces pe piata pentru toate regiunile noastre.”

Cererea de propuneri din cadrul programului multianual pentru 2012 a oferit finantare in valoare de 1,348 miliarde euro pentru proiectele care finanteaza cele mai importante prioritati ale retelei TEN-T, cu accent pe sase zone modale:

1. Managementul traficului aerian (ATM) - 3 proiecte selectate, finantare in valoare de 58,8 milioane euro
2. Sistemul European de Management al Traficului Feroviar (ERTMS) - 14 proiecte selectate, finantare in valoare de 68,33 milioane euro
3. Sisteme inteligente de transport/Sistemul european de taxare electronica (ITS/EETS) - 2 proiecte selectate, finantare in valoare de 3,58 milioane euro
4. Autostrazile maritime (MoS) - 13 proiecte selectate, finantare in valoare de 169,37 milioane euro
5. Servicii de informatii fluviale (RIS) - 4 proiecte selectate, finantare in valoare de 3,43 milioane euro
6. Proiecte prioritare (PP) - 53 de proiecte selectate (39 de proiecte noi, 14 proiecte in derulare), finantare in valoare de 1,044 miliarde euro

Cererea de propuneri din cadrul programului anual pentru 2012 a oferit finantare pentru un numar mare de proiecte mai mici care acopera diferitele moduri de transport. Cererea de propuneri respectiva a acordat o finantare totala in valoare de 247,20 milioane euro in patru domenii prioritare principale:
  • Prioritatea 1 - Acccelerarea/facilitarea implementarii proiectelor TEN-T (cai navigabile interioare, transport multimodal, maritim, feroviar si rutier) - 67 de proiecte selectate, finantare in valoare de 211,36 milioane euro.
  • Prioritatea 2 - Masuri pentru promovarea inovarii si a noilor tehnologii pentru infrastructura de transport - 6 proiecte selectate, finantare in valoare de 13,74 milioane euro.
  • Prioritatea 3 - Sprijin pentru parteneriatele de tip public-privat (PPP) si pentru instrumentele financiare inovatoare: 3 proiecte selectate, finantare in valoare de 5,75 milioane euro.
  • Prioritatea 4 - Sprijin pentru implementarea pe termen lung a TEN-T, pe anumite coridoare: 7 proiecte selectate, finantare in valoare de 16,35 milioane euro.
  •  
Deciziile individuale de finantare vor fi adoptate treptat de Comisia Europeana pe parcursul lunilor octombrie si decembrie 2013. In cadrul zilelor TEN-T 2013 din Tallin, 32 dintre aceste decizii individuale vor fi inmanate ministrilor si secretarilor de stat care vor fi prezenti.

Proiectele vor fi monitorizate de Agentia Executiva TEN-T, in colaborare cu beneficiarii proiectelor din statele membre si sub auspiciile Directiei Generale Mobilitate si Transporturi a Comisiei Europene.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 129