Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Liviu Dragnea: Proiectele pentru Strategia Dunarii reprezinta o prioritate pentru perioada 2014-2020

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, a participat la Giurgiu, la cea de-a treia editie a conferintei internationale „Strategia pentru regiunea Dunarii – prezent si viitor. Politici de dezvoltare sociala, academica si a mediului de afaceri (trei ani de la adoptarea Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii – SUERD)”.

La Strategia UE pentru Regiunea Dunarii, participa 14 state: Romania, Austria, Bulgaria, Croasia, Germania, Serbia, Slovacia, Slovenia, Bosnia si Hersegovina, Moldova, Ucraina, Muntenegru, Ungaria. Inca de la adoptare, din 24 iunie 2011, SUERD si-a propus, ca principal obiectiv, dezvoltarea potentialului economic si imbunatatirea conditiilor de mediu ale regiunii. Totodata, incurajeaza cooperarea pe termen lung, atat intre autoritatile locale si regionale, cat si intre autoritati, mediul privat si ONG-uri, prin generarea de proiecte pentru dezvoltarea regiunii.

”Sunt patru piloni ai Strategiei Dunarii, cu 11 domenii prioritare, si am recomandat tuturor autoritasilor locale din cadrul regiunilor riverane Dunarii ca, in cadrul fiecarui aparat propriu, sa formeze un grup care sa sina legatura si sa fie permanent la curent cu noutasile si posibilitasile de finansare in cadrul Strategiei Dunarii.”, a declarat ministrul Liviu Dragnea.

In cadrul SUERD, pot fi finantate proiecte din domenii diverse, precum infrastructura de transport (poduri sau alte posibilitati de traversare a raului; reabilitarea infrastructurii portuare si dezvoltarea de noduri intermodale si logistice), educatie si formare, dezvoltarea retelelor de asezari (conexiune intre fluviul Dunarea si Bucuresti; facilitarea cooperarii transfrontaliere intre orasele pereche romanesti si bulgaresti de‐a lungul Dunarii, dezvoltare urbana si rurala), mediu (prevenirea si gestionarea riscurilor naturale, conservarea si protectia ariilor protejate rurale de‐a lungul fluviului Dunarea, mai ales din Delta Dunarii), infrastructura sociala si de sanatate in judetele adiacente Dunarii, precum si economie (valorificarea potentialului agricol, energetic, turistic, inclusiv protecsia si dezvoltarea patrimoniului cultural si natural al zonei Dunarii, sprijinirea IMM).

La conferinta de astazi, au participat reprezentanti ai autoritatilor publice locale si centrale, ai Ambasadei Bulgariei in Romania si ai mediului de afaceri.

Sursa:MDRAP

Vizualizări: 144