Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

POR a depasit pragul de 40% la gradul de absorbtie!

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) a depasit pragul de 40% la gradul de absorbtie a fondurilor europene alocate Romaniei in perioada 2007-2013 prin POR.

In urma ultimei plati, din luna septembrie, realizata de Comisia Europeana catre Romania, fondurile europene absorbite prin POR se ridica la 1,49 miliarde de euro. Suma reprezinta 40,05% din totalul de circa 3,72 miliarde euro, alocate din FEDR pentru acest program, in perioada 2007-2013.

Gradul de absorbtie a fondurilor europene prin POR inregistreaza, astfel, o crestere cu peste 15 puncte procentuale fata de 1 ianuarie 2013. Cresterea a fost generata de implementarea, in acest an, a masurilor privind accelerarea procesarii cererilor de rambursare, aplicarea sistemului de cereri de plata pentru beneficiari si asigurarea disponibilitatilor de plata prin imprumuturi de la Trezorerie. POR se mentine, astfel, pe primul loc la capitolul absorbtie de fonduri europene in randul programelor operationale derulate in Romania.

„Evolutia semnificativa a absorbtiei prin POR ne confirma ca masurile adoptate in acest an sunt eficiente. Am reusit sa simplificam procedurile si sa reducem timpii de procesare a dosarelor si de plata. Avem toata increderea ca, pastrand acelasi ritm sustinut, vom atinge tinta de 50%, pe care ne-am propus-o pentru finalul anului 2013”, a declarat viceprim-ministrul Liviu Dragnea, la seminarul “Impactul procesului de regionalizare-descentralizare asupra absorbtiei fondurilor europene“ organizat de MDRAP vineri, 27 septembrie, la Palatul Parlamentului.

In ceea ce priveste PODCA, gestionat in prezent tot de MDRAP, acesta se situeaza pe al doilea loc in cadrul programelor operationale derulate in Romania. Gradul de absorbtie pentru PO DCA se ridica la 30,62%, fata 12,1%, cat inregistra in luna mai 2012.

***
Programul Operational Regional 2007-2013, gestionat de MDRAP, are ca obiectiv general sprijinirea si promovarea dezvoltarii locale durabile, atat din punct de vedere economic, cat si social, in regiunile Romaniei, prin imbunatatirea conditiilor de infrastructura si a mediului de afaceri, care sustin cresterea economica. Programul este finantat printr-unul dintre fondurile structurale ale Uniunii Europene - FEDR, care sprijina regiunile UE cu un PIB pe cap de locuitor sub 75% din media europeana. Bugetul total alocat POR pentru perioada 2007-2013 este de aproximativ 4,4 miliarde de euro, din care aproximativ 85% reprezinta finantare europeana.

Programul Operational „Dezvoltarea Capacitatii Administrative” 2007-2013 este finantat din Fondul Social European si vizeaza dezvoltarea capacitatii administrative si sprijinirea eforturilor de modernizare a administratiei publice romanesti. Alocarea financiara europeana pentru PODCA este de circa 208 milioane de euro, la care se adauga co-finantarea nationala, rezultand un buget minim al programului de 244,7 milioane de euro.

Sursa: MDRAP

Vizualizări: 150