Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Cum va arata viitorul fondurilor europene in Polonia

In cadrul Seminarului International Romano- Polonez  “Impactul procesului de regionalizare- descentralizare asupra fondurilor europene” din 27 septembrie, de la Palatul Parlamentului, specialistii polonezi au prezentat perspectivele Poloniei in ceea ce priveste perioada financiara 2014-2020.

Cu o alocare financiara de 72,8 milioane de euro ceea ce insemna 22.4% din totalul alocat politicii de coeziune UE, prioritatile Poloniei pentru 2014-2020 vizeaza:

  • dezvoltarea unei infrastructuri moderne favorabile dezvoltarii si cresterii locurilor de munca;
  • dezvoltarea inovarii mediului de afaceri;
  • cresterea participarii la largirea pietei muncii;
  • protejarea mediului si resurselor naturale.

Avand in vedere ca in 2007-2013 regiunile au absorbit cu succes toate fondurile alocate, “in 2014-2020 acestea vor avea o responsabilitate imensa” a declarat Elzbieta Bienkowska, Ministrul Dezvoltarii Regionale din Polonia. Astfel, 40% din suma alocata va fi trimisa catre regiuni, acestea fiind responsabile de managementul programelor operationale, selectarea proiectelor, rambursarea etc. In ceea ce priveste programele configurate pentru 2014-2020, situatia nu este cu mult schimbata fata de perioada actuala, existand 16 Programe Operationale Regionale si 5 la nivel national.

Referitor la strategia elaborata de Polonia, Bienkowska, Ministrul Dezvoltarii Regionale din Polonia a precizat: “Avem deja creat un sistem pe care il vom implementa in care documentele strategice elaborate sa nu fie doar un raspuns la cerintele Comisiei Europene.”   Mai mult, specialistii polonezi preconizeaza ca in 2014-2020 se vor vedea tot mai mult efectele descentralizarii, iar autoritatile regionale nu vor mai concura intre ele, ci vor incepe sa coopereze pentru a deveni impreuna mai puternice.

Dupa 2020, Polonia nu va mai conta doar pe fonduri europene.
Va exista un “contract teritorial” intre Guvern si conducerea voievodatelor care va contine atat surse bugetare, cat si fonduri europene. Fondurile vor fi planificate pe mai mult domenii si niveluri intrucat ceea ce este vital pentru administratia centrala, nu este asa de important pentru administratia regionala.

Citeste ce s-a mai discutat in cadrul seminarului:
Ministrul Dezvoltarii Regionale din Polonia: “Calea aleasa de Romania privind regionalizarea este cea mai potrivita”

Iustina Dima,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 189