Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Masuri adresate tinerilor fermieri si zonelor montane, prioritare in propunerea Aliantei RO PAC pentru PNDR 2014-2020

Joi, 26 septembrie, agricultorii din Romania s-au reunit la Bucuresti pentru a-si prezenta propunerile pentru implementarea Politicii Agricole Comune in Romania in perioada 2014-2020. Evenimentul s-a desfasurat sub egida Aliantei RO PAC, formata din 13 federatii, asociatii si organizatii profesionale ale producatorilor si procesatorilor din domeniul agricol.

In cadrul conferintei, reprezentantii Aliantei au prezentat o propunere a PNDR 2014-2020, realizata in urma consultarilor cu stakeholderii din domeniu. Masurile propuse, care au vizat atat Pilonul I, cat si Pilonul II al PAC, s-au concentrat pe doua directii strategice: sprijinirea micilor exploatatii agricole si in special a tinerilor fermieri, respectiv sprijinirea producatorilor agricoli si procesatorilor din zonele agricole defavorizate, in particular a celor din zonele montane.

In ceea ce priveste masurile adresate tinerilor fermieri, reprezentantii RO PAC au propus suplimentarea platilor directe, dar si crearea, in cadrul Pilonului II, a unui subprogram tematic adresat exclusiv agricultorilor aflati la inceput de drum. Scopul este sprijinirea micilor exploatatii astfel incat acestea sa devina, pe termen lung, ferme comerciale durabile, care sa poata asigura „suveranitatea alimentara a Romaniei” prin comercializarea productiei pe piata interna.

Plati aditionale in cadrul Pilonului I au fost propuse si pentru fermierii din zonele cu deficit economic agricol. De altfel, propunerea avansata de Alianta RO PAC vizeaza si un subprogram tematic adresat fermierilor din zona montana, care sa tina cont de constrangerile cu care se confrunta producatorii agricoli din arealele de munte: preponderenta exploatatiilor mici, scaderea interesului tinerilor pentru ocupatiile traditionale, insuficienta mecanizare a activitatilor agricole, captarea cursurilor de apa in scop hidroenergetic.

O alta noutate pe care o aduce programul propus de Alianta RO PAC o reprezinta conditionarea acordarii platilor de suprafata pentru fermieri de indeplinirea unor criterii de eligibilitate, precum:

  • domiciliul agricultorilor sa fie in mediul rural
  • sediul social si punctul de lucru al unitatii sa fie in mediul rural
  • minim 25% din veniturile beneficiarilor sa provina din activitati agricole
  • agricultorii sau administratorii fermei sa participe anual la sesiuni de formare
  • fermele sa detina acorduri sanitar-veterinare si de mediu etc.

Totodata, reprezentantii RO PAC au propus transferul unei sume de un miliard de euro din alocarea pentru plati directe in bugetul alocat masurilor din cadrul Pilonului II.  “Este o propunere cu privire la care suntem deschisi sa discutam, in asa fel incat PNDR pentru perioada 2014-2020 sa devina, intr-adevar, un program al fermierilor si pentru activitatile acestora”, a declarant Claudiu Franc, presedintele Aliantei RO PAC.

Propunerea prezentata ieri de Alianta RO PAC vine in contextul in care realizarea viitorului PNDR a fost subcontractata catre o companie de consultanta austriaca. De altfel, conform ministerului agriculturii, Daniel Constantin, este putin probabil ca propunerile privind Pilonul I sa poata fi integrate in PNDR 2014-2020, intrucat structura si forma finala sprijinului de suprafata au fost deja agreate la nivelul MADR.

In ceea ce priveste Pilonul II al PAC, consultarile cu factorii interesati continua pana la finalul lunii octombrie, cand urmeaza sa fie lansat primul draft al PNDR 2014-2020. „Suntem acum, la nivelul MADR, la nivelul Autoritatii de Management, intr-un proces de consultare continua a tuturor masurilor pe care dorim sa le implementam. Din grupurile de lucru care sunt si care se vor infiinta la nivelul MADR vor face parte reprezentanti ai tuturor asociatiilor reprezentative din sector”, a declarat ministrul agriculturii, prezent la eveniment.

Descarca propunerea PNDR 2014-2020 a Aliantei RO PAC.

Anamaria Ravar
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 128