Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Protestul tinerilor fermieri: Deznadejde pentru astazi, sperante pentru maine

Dupa numeroase solicitari in scris ramase fara raspuns din partea autoritatilor, tinerii fermieri iesiti in strada astazi, 20 septembrie 2013, la Bucuresti, au reusit sa discute cu reprezentantii Ministerului Agriculturii problemele cu care se confrunta urmare a lipsei de finantare pentru proiectelor lor.

Mesaje ca „Tanar fermier = munca+investii = saracie. S.O.S“ sau „Am avut o singura sansa” au fost afisate pe pancartele din fata Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, cei prezenti la protest incercand sa-i convinga pe oficiali ca proiectele depuse de ei merita sa fie finantate. „Bani, energie, sperante, toate s-au naruit odata cu raportul final de selectie din aceasta vara...” au scris acestia in adresa inaintata Ministrului Agriculturii, fiind dezamagiti ca aproximativ 3.000 de cereri de finantare, desi eligibilie pe apelul din iunie 2012 pentru “Instalarea tinerilor fermieri” nu au fost finantate din cauza alocarii financiare insuficiente.

Desi numarul fermierilor anuntati la protest era cu mult mai mare, locul lor a fost tinut de mesajul „De ce suntem putini in Bucuresti? Restul nu au avut bani nici de tren”: „Foarte multi fermieri si-ar fi dorit sa vina astazi la Bucuresti, dar lipsa banilor i-a impiedicat”, a declarat Alin Maricutoiu, un tanar fermier doljean care a si initiat protestul.

Deschisi la dialog, reprezentantii Ministerului au discutat pe larg cu unul dintre fermierii prezenti, insa nu i-au dat sperante cu privire la solutionarea solicitarilor transmise: „Am discutat cu directorul de cabinet al Ministrului si consilierii acestuia si mi-au spus ca exista sanse minime pentru o suplimentarea a fondurilor, banii fiind epuizati pe Masura 112 destinata tinerilor fermieri. O potentiala realocare este putin probabila, sumele ramase pe celelalte masuri, cum ar fi Masura 121, urmand sa fie distribuite tot in cadrul masurii”, a declarat pentru www.fonduri-structurale.ro Adrian Tartea, tanarul fermier doljean prezent la protest care a fost invitat la discutii de oficialii ministerului.

Daca pentru suplimentarea banilor autoritatile nu intrevad solutii la acest moment, acestea au declarat ca vor avea in vedere revizuirea statutului de “tanar fermier” si a conditiilor de eligibilitate aferente impuse de Ghid, astfel incat, macar in perioada 2014-2020, tinerii din mediul rural sa nu mai fie descurajati in dezvoltarea de mici afaceri agricole.

„Am ridicat si problema conditiilor absurde din ghid referitoare la valabilitatea statutului tanarului fermier (n.r. 12 luni) si data pana la care se poate semna contractul de finantare (n.r. 18 luni de la data instalarii ca tanar fermier). Mi-au raspuns ca vor tine cont de solicitarile noastre in perspectiva elaborarii noului PNDR pentru 2014-2020”, a adaugat, cu speranta, Tartea.

Iustina Sacalus,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 145