Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Schema de minimis: Dupa ce criterii vor IMM-urile sa le fie evaluate cererile de finantare

Dupa nenumarate semnale venite din partea potentialilor beneficiari pe marginea disfunctionalitatilor procedurii de acordare a ajutoarelor de minimis, autoritatile au reactionat saptamana trecuta anuntand modificarea substantiala a Schemei de Ajutor institutita prin HG 274/2013. Maria Grapini, ministrul pentru IMM-uri si Turism, declara pentru business24.ro ca Guvernul intentioneaza sa renunte la sistemul "primul venit, primul servit" si ca vor fi introduse criterii de evaluare care sa departajeze proiectele.

Evaluare corecta si unitara - dorita de toti potentialii beneficiari

In asteptarea Hotararii de Guvern care ar urma sa introduca modificarile anuntate, echipa www.fonduri-structurale.ro a incercat sa identifice cu ajutorul mediului de afaceri, IMM-urile direct beneficiare ale acestei linii de finantare, cele mai importante criterii in baza carora sa fie acordate punctajele.

“Evaluare corecta si unitara, asigurarea unor conditii nediscriminatorii pentru toti potentialii beneficiari, crearea unui colectiv de evaluare competent si specializat, cu dimensionarea corecta a sarcinilor pentru fiecare evaluator in parte si stabilirea clara a unui termen de evaluare a proiectelor” - sunt printre principalele cereri pe care cei peste 100 utilizatori ai www.fonduri-structurale.ro si le-au exprimat in cadrul sondajului „Evaluarea pe schema de minimis” derulat in perioada 11 – 18 septembrie 2013.

In ceea ce priveste grila de evaluare, majoritatea respondentilor considera ca cel mai important criteriu ar trebui sa fie “numarul de locuri de munca create” - 53 de respondenti -, urmat de “domeniul in care este realizata investitia”(cu accent pe productie) – 43 de respondenti. "Experienta companiei" si "calitatea analizei pietei" sunt considerate la randul lor relevante pentru evaluarea proiectelor de 34, respectiv 25 de participanti la sondaj. In ce priveste "localizarea investitiei (regiune, mediul urban/rural)", peste 50 dintre participantii la sondaj considera ca nu ar trebui acordata foarte mare importanta unui astfel de criteriu in procesul se evaluare.

 "Proiecte scrise foarte bine si foarte frumos impachetate, dar imposibil de implementat"

Capacitatea financiara a solicitantului a fost mentionata ca fiind foarte importanta de peste 10% dintre respondenti: "Studierea pietei este importanta, dar nu primordiala pentru ca actionam pe o piata atipica in plina criza economica, un buget de stat cu resurse minime si ne confruntam cu modificari ale legislatiei si a fiscalitatii in fiecare an. In conditiile in care strategiile de dezvoltare regionale sunt realizate pe termen scurt, piata se va adapta continuu. Se pot evita proiectele neimplementabile prin demonstrarea capacitatii financiare. Mai mult, termenele de plata asumate de MFP trebuie sa fie respectate, avand in vedere ca proiectele vor fi implementate int-un timp foarte scurt. Avem o multime de proiecte scrise foarte bine si foarte frumos impachetate, dar imposibil de implementat", a mentionat unul dintre participantii la sondaj cu privire la modul cum ar trebui facuta evaluarea si criteriile care ar trebui avute in vedere.

Alte criterii de evaluare a proiectelor pe schema de minimis, propuse de IMM-urile participante la sondaj sunt:

  • Promovarea brand-ului romanesc;
  • Suma cu care a contribuit IMM-ul la bugetul de stat pe o anumita perioada;
  • Calitatea echipei de proiect / capitalul uman implicat in realizarea si implementarea proiectului;
  • Sustenabilitatea proiectului;
  • Caracterul inovator al activitatii propuse;
  • Valoarea investitiei;
  • Impactul ecologic al investitiei.

Raluca Preluca,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 158