Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Proiect finantat de UE: Roboti care sa inlocuiasca inspectorii responsabili de inspectarea containerelor petrochimice

Comisia Europeana, impreuna cu un consortiu format din zece intreprinderi europene si condus de Shell, lanseaza proiectul PETROBOT, al carui obiectiv va fi crearea de roboti care sa poata inlocui oamenii la efectuarea inspectiilor vaselor sub presiune si a rezervoarelor de stocare, utilizate pe scara larga in industria petroliera, a gazului si in industria petrochimica.

Pana in prezent, pentru a se asigura desfasurarea in conditii de siguranta a activitatii inspectorilor, instalatiile petroliere, cele de gaz si cele petrochimice trebuie inchise in timpul operatiunilor de inspectie: vasele trebuie sa fie decuplate de la sectiunile active ale instalatiei (inchiderea unei supape nu este suficienta); apoi, vasele sunt curatate minutios pentru a fi eliminate toate produsele care pot emite gaze inflamabile sau toxice; in vasele de dimensiuni mai mari se instaleaza apoi schele, astfel incat inspectorii sa aiba acces la toate zonele care trebuie inspectate. Dupa inspectie (care adesea dureaza cateva ore), toate aceste etape sunt reluate in ordine inversa. In curand, datorita tehnologiei robotice, aceasta procedura lunga si costisitoare ar putea fi redusa, ceea ce ar diminua gradul de expunere a personalului la conditii potential periculoase, ar economisi timp si resurse in acest sector, deschizand totodata noi piete pentru industria robotica europeana si favorizand crearea de noi locuri de munca in domeniul fabricarii si al intretinerii robotilor.

Neelie Kroes, vicepresedinta Comisiei Europene pentru Agenda digitala, a declarat urmatoarele: „Pozitia de lider mondial pe care o ocupa Europa in domeniul roboticii industriale nu este deloc accidentala. Proiectul Petrobot ilustreaza vointa noastra de a valorifica pe piata rezultatele de varf obtinute in domeniul cercetarii, permitand astfel deschiderea de noi piete pentru intreprinderile din UE si crearea de noi locuri de munca in Europa."

In proiectul PETROBOT vor fi implicati parteneri din Olanda, Marea Britanie, Suedia, Norvegia, Elvetia si Germania, pe o perioada de 3 ani. UE va contribui cu 3,7 milioane EUR la acest proiect in valoare totala de 6,2 milioane EUR.

Proiectul PETROBOT mobilizeaza intregul lant valoric, inclusiv furnizorii de tehnologii de robotica si de inspectie, intreprinderile care furnizeaza servicii de inspectie si utilizatorii finali. Robotii destinati inspectiilor vor fi testati in instalatiile membrilor consortiului, care sunt utilizatori finali. O serie de activitati speciale din cadrul proiectului vizeaza pregatirea viitoarei comunitati de utilizatori, astfel incat noua tehnologie sa fie valorificata la maximum. Aceste noi activitati ar putea contribui la crearea unor noi tipuri de locuri de munca si la deschiderea de noi piete. In acest domeniu de tehnologie, UE ar putea avea un atu important, prin exportarea solutiilor hardware din domeniul roboticii sau a serviciilor complete de inspectie robotizata. Ar fi necesara dezvoltarea si producerea in numar mare atat a robotilor, cat si a instrumentelor de inspectie pe care acestia le transporta si ar trebui sa fie puse la dispozitie servicii de inspectie robotizata. In cazul in care proiectul este o reusita, acesta va stimula inovarea necesara pentru solutionarea situatiilor cu un grad de dificultate mai ridicat.

Context
Contractul PETROBOT va fi semnat la Centrul Shell pentru tehnologie din Amsterdam, de responsabili de inalt nivel ai Comisiei Europene si ai Shell, in prezenta membrilor consortiului.
Prin proiectul PETROBOT se intentioneaza dezvoltarea si validarea unor noi tehnologii de inspectie cu ajutorul robotilor pentru:

  • inspectia interna a vaselor sub presiune, atunci cand vasul este offline - un robot [brat in forma de sarpe („snake arm”) sau robot cu senile („crawler”)] va intra in vas printr-o gura de vizitare sau printr-o duza dupa ce vasul va fi scos din functiune (offline); apoi, robotul va scana de-a lungul peretelui vasului pentru a identifica avariile;
  • inspectia rezervoarelor de depozitare, in timp ce rezervorul este in functiune - un robot va intra in rezervor fara ca produsul (petrol sau produse intermediare) sa fie eliminat; apoi, robotul va scana fundul rezervorului pentru a identifica avariile.

La scanarea peretilor vaselor sau a fundului rezervoarelor, robotii vor utiliza instrumente de inspectie specializate. Aceste instrumente permit detectarea, de catre roboti, a oricarui tip de avarie si trebuie sa furnizeze aceeasi capacitate de inspectie precum cea asigurata de un inspector uman.

Inspectia periodica a componentelor critice pentru siguranta instalatiilor este esentiala pentru a se asigura integritatea acestora.

Initiativa PETROBOT s-a nascut dintr-un program de cercetare si dezvoltare realizat de Shell Global Solutions International B.V., care face parte din Royal Dutch Shell Plc, cu sprijinul Quasset B.V., un IMM neerlandez specializat in domeniul dezvoltarii de tehnologii pentru evaluarea starii tehnice.

Din consortiul participant la proiect, format din zece intreprinderi si condus de Shell, fac parte, de asemenea:
  • GASSCO AS, NO
  • Chevron North Sea Ltd., UK
  • Koninklijke VOPAK N.V., NL
  • A.Hak Industrial Services B.V., NL
  • Dekra Industrial AB – DEKRA, SE
  • Alstom Inspection Robotics (AIR), CH
  • OCROBOTICS, UK
  • Innospection GmbH, DE
  • Quasset B.V., NL

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 153