Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Biserica „Sfanta Vineri” din Pitesti primeste finantare Regio pentru restaurare

Miercuri, 21 august, s-a semnat contractul de finantare pentru proiectul „Consolidare, restaurare si reabilitare Ansamblul Bisericii Sf. Vineri – municipiul Pitesti, judetul Arges”.

Parohia Sfanta Vineri, in calitate de beneficiar, va primi asistenta financiara nerambursabila Regio pentru valorificarea si promovarea potentialului turistic-cultural local in cadrul Axei 5, DMI 5.1 „Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/ modernizarea infrastructurilor conexe”.

Valoarea totala a contractului este de 8.131.281 de lei, din care valoarea eligibila nerambursabila este de 6.249.593,52 lei (fonduri nerambursabile FEDR – 5.647.757,66 lei; fonduri de la bugetul national – 476.843,99 lei; cofinantarea eligibila a beneficiarului – 124.991,87 lei).

Proiectul, ce are o durata de implementare de 20 de luni, vizeaza restaurarea, reabilitarea si conservarea ansamblului (cladirea bisericii in suprafata de 454 mp si casa parohiala in suprafata de 224 mp), precum si dezvoltarea activitatilor turistice de mare atractivitate, prin punerea in valoare a monumentului istoric, ce reprezinta un obiectiv de nepretuit al patrimoniului cultural argesean.

Biserica Parohiei „Sfanta Vineri” a fost construita la inceputul secolului al XX-lea dupa proiectul arhitectului Ion N. Socolescu, aceasta fiind o replica a bijuteriei arhitecturale din vremea lui Neagoe Basarab, Biserica Manastirii Curtea de Arges. Dupa mai mult de o suta de ani de la darea in folosinta, aceasta ramane cea mai importanta cladire bisericeasca din municipiul resedinta de judet si din zona, devenind catedrala si sediul Protopopiatului Pitesti.

Sursa: ADR Sud Muntenia

Vizualizări: 461