Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia anunta finantari in valoare de 13,7 milioane de euro pentru sprijinirea serviciilor publice digitale transfrontaliere

In urma colaborarii reusite dintre statele membre ale UE, intreprinderile, administratiile nationale, mediul academic, sectorul privat si comunitatile locale cu privire la o serie de proiecte pentru facilitarea activitatilor transfrontaliere legate de sederea, detinerea unui loc de munca, efectuarea de studii si derularea de afaceri, Comisia Europeana investeste 13,7 milioane de euro pentru a dezvolta in continuare serviciile publice digitale transfrontaliere. Noul proiect „e-SENS” (Electronic Simple European Networked Services) va contribui la dezvoltarea de servicii publice digitale care sprijina intreprinderile sa isi desfasoare activitatea atat in tara lor, cat si in alte state membre ale UE - inclusiv sa demareze o afacere, sa indeplineasca cerintele legale si sa participe la licitatii publice. De asemenea, proiectul va conecta serviciile digitale nationale destinate cetatenilor care viziteaza un alt stat membru in scop turistic, pentru a munci sau a studia.

Doamna Neelie Kroes, vicepresedinte al Comisiei Europene, a declarat: „Conectarea multitudinii de servicii publice digitale de care dispunem in Europa in mod sigur si eficient aduce avantaje tuturor: guvernele pot eficientiza la maximum strategiile lor online, intreprinderile isi pot reduce costurile aferente desfasurarii de activitati economice in cadrul pietei unice, iar cetatenii se confrunta cu mai putina birocratie atunci cand se deplaseaza in Europa.”

Exemple privind modul in care e-SENS poate ajuta cetatenii europeni sa valorifice la maximum posibilitatile oferite de piata unica:

  • Anja are o agentie de turism in Lituania, specializata in excursii in Portugalia, si doreste sa creeze o agentie in Portugalia, care sa organizeze excursii in tarile baltice. Prin intermediul punctului unic de contact SPOCS disponibil 100% online, Anja poate sa afle mai multe despre conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca si sa fie sprijinita pentru a efectua procedurile de inregistrare online.
  • De asemenea, Anja urmeaza sa se casatoreasca cu logodnicul sau. Casatoria va avea loc in orasul natal al acestuia, in Spania. Anja va putea sa isi inregistreze casatoria online, de la domiciliul din Lituania, prin modulul STORK, folosindu-si actul de identitate electronic.
  • Lui Karel i s-au pierdut bagajele cand a zburat de la Bruxelles la Atena. Nu a fost multumit de despagubirea oferita de operatorul aerian in conformitate cu drepturile conferite pasagerilor de legislatia UE. Prin intermediul e-CODEX el va putea initia o procedura online privind o cerere cu valoare redusa, oriunde s-ar afla in Europa.
  • Sabrina se afla in vizita la verii ei in Danemarca si isi da seama ca i s-au terminat medicamentele pentru diabet. Din fericire, poate cumpara medicamentele de la farmacie, chiar daca se afla in strainatate, prin intermediul sistemului epSOS eRetete.

Eficienta serviciilor publice digitale transfrontaliere se va imbunatati si mai mult atunci cand acestea vor fi bazate pe o structura de banda larga si de mare viteza in intreaga UE. Masurile de promovare a investitiilor in retele de mare viteza sunt un element al viitorului pachet al Comisiei care vizeaza construirea unui continent conectat.

Context

Incepand din 2008, Comisia Europeana, in cooperare cu statele membre ale UE, intreprinderile, administratiile nationale, mediul academic, sectorul privat si comunitatile locale, a initiat proiecte-pilot de mari dimensiuni vizand servicii publice digitale transfrontaliere, pentru a dezvolta si a testa furnizarea continua de servicii digitale transfrontaliere. Ca parte a proiectului e-SENS, peste 100 de parteneri din 20 de tari, din Portugalia pana in Turcia, dezvolta si implementeaza, pe baza unor standarde si specificatii deschise, componente ale unor servicii interoperabile privind actele de identitate electronice, semnatura electronica, livrarea electronica si documentele electronice, pe care actori inovatori din sectorul public si privat sa le poata utiliza pentru a crea noi servicii publice digitale, contribuind la „construirea, conectarea si cresterea” Europei.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

Vizualizări: 106