Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Telegestiunea iluminatului public si supraveghere video cu bani europeni

La sediul ADR Centru din Alba Iulia, a fost semnat recent contractul de finantare din fonduri nerambursabile, alocate prin POR, pentru proiectul ”Modernizarea integrata a sistemelor de iluminat public si cresterea sigurantei publice din Municipiul Brasov”. Proiectul isi propune crearea unui sistem complex de telegestiune a iluminatului public si supraveghere video in municipiul Brasov, in vederea cresterii nivelului calitatii vietii pentru comunitatea locala. Resursele financiare nerambursabile pentru aceasta investitie, in valoare totala de circa 10,9 milioane lei, provin din bugetul Axei Prioritare 1 a Programului Operational Regional, gestionat in judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu de ADR Centru.

Necesitatea acestui proiect porneste de la lipsa infrastructurii necesare pentru monitorizarea spatiului public si pentru detectarea rapida a evenimentelor care pot reprezenta potentiale amenintari. Lipsa dotarilor necesare suprasolicita personalul disponibil pentru activitatea de supraveghere urbana, diminueaza capacitatea de reactie si interventie in cazul producerii unor evenimente nedorite si afecteaza eficienta masurilor de prevenire a criminalitatii. Crearea infrastructurii de monitorizare va contribui la eficientizarea actiunilor specifice de prevenire si combatere a criminalitatii si va permite interventia operativa in cazul unor amenintari la adresa integritatii persoanelor.

Proiectul „Modernizarea integrata a sistemelor de iluminat public si cresterea sigurantei publice din Municipiul Brasov”, pregatit de municipalitatea brasoveana solicita suma de circa 10,65 milioane lei, ca fonduri nerambursabile, diferenta pana la 10,87 milioane lei reprezentand contributia beneficiarului. Modernizarea iluminatului public din municipiul Brasov se va dezvolta astfel, prin realizarea unui sistem de telegestiune, care va oferi posibilitatea furnizarii unui ambient luminos confortabil, cu un nivel corespunzator al iluminatului pe timp de noapte. In plus, sistemul de supraveghere video, complementar sistemului de iluminat, va avea in componenta un numar de 42 de camere video de supraveghere, montate pe stalpii de iluminat stradal din proprietatea Primariei Brasov si 42 de bucati echipamente de monitorizare, alarmare si comunicare de tip butoane de panica. Dupa doi ani, perioada estimata de beneficiar pentru implementarea proiectului, in municipiul Brasov vor exista 10.841 stalpi dotati cu module de control si 42 de camere de supraveghere, fiecare cu cate un buton de panica montat pe stalpul respectiv. Cei peste 270.000 de locuitori ai acestui mare oras transilvan, dar si turistii care-l viziteaza, vor beneficia de implementarea acestui proiect, care asigura atat reducerea numarului infractiunilor, cat si reducerea consumului de energie electrica aferent sistemului de iluminat public cu 10%.

„Fondurile nerambursabile Regio investite in Zona Metropolitana Brasov, depasesc valoarea de 74 milioane euro. Acestea sunt atrase prin 22 de proiecte a caror valoare totala este de circa 124 milioane euro. Alte doua proiecte ce solicita peste 4 milioane euro vor fi contractate in perioada urmatoare, fiind in etapa de precontractare. Toate aceste proiecte vizeaza atat dezvoltarea infrastructurii urbane, cat si dezvoltarea turismului, prin reabilitarea obiectivelor de patrimoniu si dezvoltarea unor structuri de agrement din Brasov si zonele limitrofe. Infrastructura sociala din Polul de crestere Brasov are nevoie de investitii diversificate, iar sistemele de gestionare a iluminatului public, combinate cu cele de monitorizare a zonelor de risc, reprezinta o tendinta moderna pentru eficientizarea consumurilor energetice, la nivel european. Fiecare investitie de acest fel, in proiecte publice, sau pentru dezvoltarea mediului de afaceri, atrage dupa sine alti bani, destinati, pana la urma, imbunatatirii conditiilor de trai ale cetatenilor Regiunii”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 189