Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

CE a deblocat platile pe POS Transport!

CE a deblocat luni platile pe POS Transport, axele prioritare 1 si 2, care erau presuspendate din luna octombrie a anului trecut. „Conditiile pentru ridicarea procedurii de presuspendare pentru companiile de drumuri si cai ferate din prioritatile 1 si 2 sunt indeplinite si solicitarile de plati in legatura cu acestea pot fi din nou procesate”, se precizeaza in notificarea serviciilor executivului comunitar catre autoritatile romane. Practic, incepand de luni, autoritatile romane pot trimite cereri de rambursare pentru toate axele prioritare ale POS Transport...sursa: www.agerpres.ro, click aici pentru detalii

Ministerul Fondurilor Europene a publicat, astazi, un comunicat oficial in acest sens, precizand urmatoarele:

"Comisia Europeana a comunicat oficial autoritatilor romane reluarea platilor prin intermediul POS Transport, ca urmare a masurilor implementate de Guvernul Romaniei. Comisia a decis reluarea platilor pe Axele prioritare 1 si 2 ale programului, cele care au fost afectate de decizia de sistare a platilor. In perioada presuspendarii programului, Romania nu a transmis declaratii de cheltuieli catre Comisia Europeana nici pe Axele prioritare 3 si 4, deoarece sistarea platilor a fost cauzata de deficiente inregistrate la nivelul intregului sistem de management si control al programului.

La inceputul lunii februarie 2013, Comisia Europeana a decis reluarea platilor pe POSDRU. In prezent, rata de absorbtie inregistrata la nivelul acestei program a ajuns la 16,28%, nivel dublu fata de cel inregistrat la sfarsitul lunii februarie.

La sfarsitul lunii aprilie 2013, Comisia a reluat platile pe POR, fapt care a dus la majorarea ratei de absorbtie aferenta acestui program de la 24,70% la 29,56%.

Datorita deblocarii POSDRU si POR, dar si a altor masuri implementate de Guvernul Romaniei pentru cresterea vitezei de utilizare a fondurilor europene, rata de absorbtie a ajuns la 15,18%, comparativ cu 11,47% la sfarsitul lunii decembrie 2012, respectiv cu 7,46% la 30 aprilie 2012".

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Vizualizări: 232