Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Daniel Constantin: Noua PAC are ca scop punerea in aplicare a practicilor agricole durabile

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, a participat in data de 17 iunie 2013 la cea de a 38-a sesiune a Conferintei FAO (Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura, care se desfasoara la Roma, in perioada 15-22 iunie 2013.

In interventia in plen ministrul Constantin a subliniat ca agricultura si securitatea alimentara se confrunta cu provocari serioase peste tot in lume: „aproape un miliard de oameni sufera de foame in lume, majoritatea femei, copii si mici agricultori. Asa cum a aratat FAO, productia agricola mondiala trebuie sa creasca cu 70% pana in 2050, pentru a satisface cererea a peste 9 miliarde de oameni”.

Ministrul roman a subliniat ca agricultura este unul dintre sectoarele cele mai afectate de schimbarile climatice si, in consecinta, securitatea alimentara este si ea in pericol. „Politica agricola reprezinta un mecanism cheie in asigurarea sigurantei alimentare, a dezvoltarii durabile a zonelor rurale si desigur in combaterea saraciei”. Astfel, „un rol esential in securitatea alimentara poate si trebuie sa fie jucat de agricultura la scara mica, o resursa care nu este pretuita suficient si care poate fi un furnizor important alimentar pe pietele locale. Tocmai de aceea, obiectivul nostru comun ar trebui sa fie imbunatatirea accesului la cunostinte si piete, pentru a realiza o dezvoltare durabila a acestor zone’’.

Constantin a afirmat si ca Romania participa pentru prima data in calitate de stat membru al UE in procesul de reforma a Politicii Agricole Comune. “Noua PAC are ca scop punerea in aplicare a practicilor agricole durabile, precum si politici de dezvoltare rurala adaptate la diversitatea provocarilor locale. In acelasi timp, este necesara crearea unor instrumente reactive de gestionare a pietei adaptate la o varietate de sectoare si teritorii, cu o implicare mai buna si mai responsabila a fermierilor si organizatiilor lor. O prioritate pentru perioada urmatoare este consolidarea pozitiei agricultorilor in cadrul lantului alimentar si de a dezvolta capacitatea de a face fata crizelor”, a precizat ministrul roman.

In incheierea discursului, ministrul Constantin a anuntat ca in aprilie 2014 Romania va avea onoarea de a gazdui cea de-a 38-a sesiune a Comisiei Europene pentru Agricultura a FAO, a 29-a Conferinta Regionala a FAO pentru Europa, precum si intalnirea ONG-urilor si a Organizatiei Societatii Civile din zona Europei si Asiei Centrale. Domnia sa a invitat toti ministrii agriculturii din regiunea Europei si Asiei Centrale sa participe la acest eveniment.

Sursa: Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Vizualizări: 87