Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Sapte filme de exceptie sustinute prim programul MEDIA, in competitie pentru Palme d'Or

Treisprezece filme care au beneficiat de finantare prin programul MEDIA al Uniunii Europene dedicat cinematografiei vor rula pe marele ecran la cea de-a 66-a editie a Festivalului international de film de la Cannes (15-26 mai). Printre acestea se numara sapte filme aflate in competitie pentru prestigiosul Palme d'Or . Unul dintre ele este filmul Le Passé realizat de Asghar Farhadi, castigatorul de anul trecut al premiului MEDIA al Uniunii pentru cel mai bun nou proiect cinematografic. Androulla Vassiliou, comisarul pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret, va inmana premiul MEDIA editia 2013 regizorului danez Thomas Vinterberg in cadrul „Rendez-vous-ului european” de duminica, 19 mai.

„Sunt incantata ca filmele europene selectate pentru finantare in cadrul programului MEDIA se afla din nou in lumina reflectoarelor la Festivalul de la Cannes. MEDIA inseamna o industrie a filmului european puternica si diversitate culturala. MEDIA ii va sprijini in continuare pe cei mai talentati realizatori de film in cadrul noului program Europa creativa. Filmele noastre au fost recompensate la multe editii ale festivalului de la Cannes si sunt convinsa ca nici anul acesta nu va fi o exceptie,” a declarat Androulla Vassiliou.

Pe langa cele sapte filme care fac parte din selectia oficiala, alte patru filme finantate prin programul MEDIA vor fi prezentate in cadrul Quinzaine des réalisateurs, unul la sectiunea Un Certain Regard si unul in cadrul La Semaine de la Critique, care isi propune sa descopere noi talente. 9 dintre cei 12 castigatori anteriori ai Palme d'Or au beneficiat de sprijin prin programul MEDIA, inclusiv castigatorul de anul trecut, Michael Haneke, cu filmul Amour.

Context
Din 1991, MEDIA (acronim pentru „Mesures pour encourager le développement de l´industrie audiovisuelle” – „Masuri pentru incurajarea dezvoltarii industriei audiovizuale”) a investit peste 1,6 miliarde de euro pentru a sprijini crearea si distributia de filme, formarea si inovarea, in scopul de a spori diversitatea si competitivitatea internationala a cinematografiei europene si a industriei audiovizuale.

In cadrul programului MEDIA pentru perioada 2007-2013, se investesc 755 de milioane EUR in productia de filme europene. Aproape jumatate din buget este alocat distribuitorilor care prezinta filme realizate in afara tarii lor de origine, 20% pentru dezvoltarea proiectelor cinematografice noi, iar restul bugetului este utilizat pentru marketing si formare. Companiile de productie selectate pentru finantare in cadrul programului MEDIA primesc, in medie, o subventie de 50 000 de euro.

Rendez-vous european la Cannes

Rendez-vous-ul european anual de la Cannes va avea loc in 19-20 mai. Este vorba despre evenimentul principal organizat in legatura cu programul MEDIA, care constituie pentru comisarul Vassiliou o buna ocazie de a se intalni cu cineasti si factori de decizie politica. Comisarul va lua cuvantul in data de 20 mai, la orele 10, in cadrul unui seminar gazduit de Centre national du cinéma et de l'image animée (CNC) pe tema sustinerii exceptiei culturale, care va fi urmat de o masa rotunda organizata de Comisia Europeana, unde se va discuta despre cinematografie si alte forme de arta (intre orele 10.30 si 12).

Europa creativa – viitorul programului MEDIA

Anul 2014 marcheaza inceputul unei noi ere pentru programul MEDIA, care devine parte a programului Europa creativa. Noul program va continua sa sustina productia cinematografica, formarea si distributia si va crea un nou fond de garantare a imprumuturilor care va facilita accesul la finantare pentru sectoarele culturii si creatiei. Se preconizeaza ca programul Europa creativa sa dispuna de un buget de circa 1,3 miliarde de euro in perioada 2014-2020, in crestere cu aproape 9% in comparatie cu programele actuale MEDIA si Cultura.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania

Vizualizări: 102