Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Un apel de proiecte pe Masura 121 „Modernizarea exploatatiilor agricole” dedicat fermelor de familie va fi lansat in luna iunie!

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale urmeaza sa lanseze, incepand cu mijlocul lunii iunie, o sesiune de depunere proiecte pentru Masura 121 „Modernizarea exploatatiilor agricole” din PNDR care se adreseaza fermelor de familie.

Ferma de familie produce pentru consumul propriu, iar surplusul este comercializat. Activitatile din cadrul fermei sunt realizate, in principal, de catre membrii familiei. Dimensiunea economica a fermei de familie poate fi intre 2 - 50 UDE (Unitatea de dimensiune economica exprima dimensiunea unei exploatatii agricole determinata pe baza marjei brute standard a exploatatiei).

“Propunerea pe care MADR o lanseaza va da sansa micilor ferme de familie care vor aplica in cadrul programului sa creasca si sa produca mai mult pentru piata, asigurand astfel un venit din ce in ce mai mare membrilor familiei care traiesc din agricultura”, a subliniat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care a adaugat ca “fermele de familie pot avea o contributie esentiala la dezvoltarea satului romanesc. Avem obligatia sa le oferim sansa de a creste si de a deveni competitive pe termen mediu si lung”.

In cadrul sesiunii pentru care sunt alocate 50 milioane euro vor fi finantate aproximativ 1.000 ferme de familie, cu o valoare maxima eligibila a proiectului de 125.000 euro, din care pana la 50.000 euro sprijin nerambursabil prin PNDR.

Pot depune proiecte persoane fizice, cu conditia autorizarii inaintea semnarii contractului de finantare, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau familiale si alte tipuri de beneficiari eligibili in cadrul masurii 121.

Pentru a veni in sprijinul fermierilor interesati sa acceseze aceasta masura, Ministerul Agriculturii intentioneaza sa puna la dispozitia potentialilor beneficiari, cu titlu gratuit, proiecte model si informatii documentate tehnic pentru ferme de legume in camp si in spatii protejate, ferme de vaci de lapte, ferme de crestere si ingrasare porcine si ferme de gaini ouatoare.

Pentru asigurarea cofinantarii, beneficiarii vor avea posibilitatea de a contracta credite printr-un fond de creditare creat de MADR, facilitand astfel necesarul de cofinantare a proiectelor.

MADR are in vedere reducerea timpului de accesare a finantarii proiectelor fermelor de familie prin asigurarea, la o locatie unica, a consilierii si asistentei, atat pentru obtinerea sprijinului prin PNDR cat si a creditului.

Pentru a descarca punctajele de selectie pentru cele doua sectoare – vegetal si cresterea animalelor -  in forma consultativa, click aici.

Sursa: www.madr.ro

Vizualizări: 198