Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisarul Hahn: Regionalizarea in Romania trebuie facuta anul acesta

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, a discutat la Bruxelles cu Johannes Hahn, comisarul european pentru politica regionala, despre modul in care regionalizarea ar putea imbunatati utilizarea fondurilor europene in Romania.

Johannes Hahn a salutat initiativa de a demara un astfel de proces si s-a aratat interesat de viitoarea sa evolutie. Comisarul a subliniat ca, in proiectarea si implementarea acestui proces, trebuie avuta in vedere, ca principal obiectiv, atragerea efectiva a fondurilor europene, astfel incat cetatenii romani sa beneficieze de investitiile finantate de Uniunea Europeana.

„I-am prezentat comisarului Hahn care sunt principiile regionalizarii. Domnul comisar are acelasi punct de vedere: ca regionalizarea trebuie facuta in Romania si trebuie facuta anul acesta. Ii vom trimite in detaliu care sunt proiectele noastre. I-am raspuns la o serie de intrebari legate de faptul ca reorganizarea guvernului nu a afectat sub nicio forma capacitatea, functionalitatea autoritatilor implicate in gestionarea fondurilor europene”, a declarat Liviu Dragnea la finalul intalnirii.

Referitor la procesul de negociere a Acordului de Parteneriat cu Comisia Europeana pentru perioada de programare 2014-2020, Liviu Dragnea a afirmat: „In linii mari, ne-am pus de acord, urmand ca, in perioada urmatoare, sa comunicam foarte strans si orice raport de progres pe care il vom face in domeniu sa-l trimitem comisarului, pentru a fi informat in permanenta, pentru ca trebuie sa lucram foarte atent, in paralel cu negocierea pentru viitoarea arhitectura a programelor operationale”.

Totodata, cei doi oficiali au discutat despre modalitatea de eliminare a riscului dezangajarii automate a unor fonduri europene alocate Romaniei si Slovaciei, conform celor stabilite la Consiliul European din luna februarie 2013.

„Am discutat despre n+3, domnul comisar este unul dintre sustinatorii acestei promisiuni facute Romaniei si Slovaciei. Ne-a informat ca specialistii din directiile pe care le coordoneaza lucreaza la a identifica toate masurile posibile care pot fi adoptate pentru a atinge acest obiectiv si anume eliminarea riscului dezangajarii automate a unor fonduri din Romania si Slovacia, fara a modifica regulamentul. Asa cum am spus si in Comisia REGI, Romania solicita in continuare ca aceasta promisiune care a fost facuta in Consiliul European, la un asemenea nivel, celor doua tari, sa fie respectata. Pentru noi este important, pentru ca discutam de sume foarte mari de bani”, a precizat Liviu Dragnea.

Sursa: MDRAP

Vizualizări: 114