Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Regionalizarea Romaniei: MDRAP va colabora cu ministerele pentru dezvoltare regionala si pentru administratie din Polonia

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, a prezentat la Bruxelles, in plenul Comisiei pentru Dezvoltare Regionala (REGI) a Parlamentului European, stadiul procesului de regionalizare-descentralizare a Romaniei.

„Mesajul meu de vicepremier este ca Romania are capacitatea de a invata din greselile trecute si vrem sa fim foarte bine pregatiti pentru cursa absorbtiei de fonduri de la 1 ianuarie 2014. Regionalizarea nu reprezinta un scop in sine, scopul final al procesului este infiintarea unor structuri functionale. Actualele regiuni de dezvoltare functioneaza mai mult in paralel cu judetele. Ele nu au identitate regionala proprie, nu au forta decizionala, nu au competente, nu pot administra proiecte, nu pot asigura o reprezentare democratica a comunitatilor locale”, a afirmat Liviu Dragnea in Comisie.

Potrivit viceprim-ministrului, dezvoltarea durabila poate fi realizata in Romania doar prin infiintarea de regiuni administrative, modelul actual, cu regiuni de dezvoltare, fiind insuficient pentru acest obiectiv.

Discutia cu Danuta Hubner, presedintele Comisiei REGI, s-a axat pe modul in care Romania ar putea beneficia de experienta bogata a Poloniei in ceea ce priveste regionalizarea si dezvoltarea regionala, reforma sistemului administrativ si utilizarea fondurilor europene.

„Polonia a facut regionalizarea exact cu un an inainte de precedentul exercitiu financiar si a avut o rata de absorbtie foarte mare. De aceea, am rugat-o pe doamna Hubner sa intermedieze o colaborare cu cele doua ministere din Polonia - ministerul pentru dezvoltare regionala si cel pentru administratie publica. A acceptat acest lucru. In plus, am convenit ca un expert in regionalizare din Polonia sa vina in Romania in jur de 10-12 aprilie, sa discutam despre modelul polonez si despre cum poate fi implementat la noi”, a declarat Liviu Dragnea la finalul intalnirii.

La intalnirea cu Constanze Krehl si Lambert Van Nistelrooij, co-raportori ai Comisiei, cei doi oficiali s-au aratat interesati de derularea procesului de regionalizare. Totodata, au apreciat ca in acest proces trebuie acordata atentie dimensiunilor viitoarelor regiuni, care ar putea avea 2-3 milioane de locuitori, astfel incat sa nu fie prea reduse.

Context

Vizita la Bruxelles a delegatiei MDRAP, condusa de viceprim-ministrul Liviu Dragnea, a avut loc in contextul reuniunii Comisiei REGI a Parlamentului European. Reuniunea are drept scop intensificarea dezbaterilor la nivelul statelor membre si al institutiilor europene cu privire la viitorul politicilor regionale si de coeziune. In cadrul intalnirilor periodice se dezbat problematici referitoare la accesarea si derularea Fondului European de Dezvoltare Regionala, a Fondului de Coeziune si a celorlalte instrumente de politica regionala ale Uniunii Europene, impactul celorlalte politici ale UE privind coeziunea economica si sociala, dezvoltarea regiunilor periferice, precum si cooperarea transfrontaliera si interregionala.

Sursa: MDRAP

Vizualizări: 138