Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Romanii vor proiecte - arata un sondaj www.fonduri-structurale.ro. Societatea civila si consultanta cer insa “proiecte de calitate”

Aproape 90% dintre cei care au raspuns unui sondaj derulat de www.fonduri-structurale.ro in perioada 15 februarie 2013 – 18 martie 2013 doresc sa acceseze bani europeni (si) in urmatoarea perioada financiara. La sondaj au raspuns 3355 utilizatori fonduri-structurale.ro, 87,92% dintre acestia doresc sa acceseze fonduri europene si in 2014-2020 in ciuda tuturor problemelor din perioada curenta. “Anul 2012 a fost cel mai greu an al perioadei financiare curente. Schimbari de Guvern, alegeri, pre-suspendari si blocaje in plati dinspre Comisie, beneficiari cu proiecte blocate si in faliment pentru ca Guvernul nu si-a asumat proiectele finantate sunt tot atatea cauze pentru care romanii puteau intoarce spatele fondurilor europene. Si totusi, mirajul banilor europeni ramane de actualitate printre romani. Cred ca suntem un popor plin de entuziasm si refuz sa cred ca scriem proiecte pentru ca e la moda si cu ajutorul lor bifam cumparaturi pe o lista.” a declarat Dragos Jaliu, Partener executiv Structural Consulting™ Group - www.fonduri-structurale.ro si www.proiecte-structurale.ro in deschiderea atelierului ”Capacitatea de absorbtie a Romaniei 2014 – 2020. Spre o gestionare mai eficienta a fondurilor structurale” organizat de Europlus in parteneriat cu Structural Consulting™ Group – www.fonduri-structurale.ro www.proiecte-structurale.ro.

Ar trebui mai mult accent pe activitati si rezultate. Adica pe proiecte de calitate.

Plecand de la experienta 2007-2013, Oana Preda, reprezentant al Coalitiei ONG-uri pentru Fonduri Structurale, sustine ca procesul de monitorizare a proiectelor trebuie externalizat. Structura actuala de gestionare nu permite o monitorizare reala a proiectelor si a modului in care sunt cheltuiti banii europeni:“Acum, cei care vin in verificari trebuie sa se uite la ce produce proiectul, nu la cum produce proiectul” a punctat Oana Preda care a adaugat ca in monitorizare accentul trebuie pus pe activitati si rezultate si mai putin pe proceduri. Pentru a avea proiecte de calitate finantate, evaluarea si selectia trebuie sa aiba in vedere raportul cost/rezultate, cu accent pe impactul preconizat al proiectelor. Societatea civila crede ca autoritatile trebuie sa aiba in vedere evitarea duplicarii proiectelor, evaluarea capacitatii solicitantului si eliminarea regulii “primul venit, primul servit” pentru ca depunerea proiectelor sa nu mai semene cu un “concurs de introdus proiecte in calculator”, a adaugat Oana Preda.

Consultanta aduce in dezbatere 2 solutii pentru a avea un impact ridicat al finantarii

Trebuie sa schimbam destinatia obsesiei de la “cat cheltuim” catre “cum cheltuim”, dinspre cantitate catre calitate” a afirmat Marian Dobrila, Vicepresedinte al Asociatiei Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE). “Este foarte important sa identificam si sa venim cu solutii de utilizare a banilor europeni cu un impact cat mai mare pentru noi”  a adaugat Dobrila, detaliind 2 dintre solutii: competitivitatea productiei si industriei si competitivitatea serviciilor publice. Trebuie valorificate si sustinute acele proiecte care au valoare adaugata, vizeaza investirea pe noi piete sau au in vedere dezvoltarea unei industrii noi. Legat de serviciile publice, Marian Dobrila sustine necesitatea cresterii competivitatii serviciilor publice prin investitii la scara nationala in proiecte integrate de e-guvernare: “Romania este singura tara in care alergam dupa certificate fiscale, constatatoare in loc sa existe baze de date integrate si aplicatii unitare(...) daca implementam serviciile electronice, nu mai avem nevoie de autostrazi pentru ca nu mai avem unde alerga.”

Descarca prezentarile

Maine, 19 martie 2013, in partea a 2a a articolului va vom prezenta schimbarile importante anuntate in cadrul atelierului de catre Gabriel Friptu (Director general Directia Generala Programe Europene, MDRAP) si Carmen Drobota (director AM PODCA) cu privire la cadrul general de implementare al fondurilor europene 2014-2020, cum va arata POR dincolo de 2013 si care sunt premisele dezvoltarii capacitatii administrative.

Iustina Sacalus
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 238