Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Cine va suporta corectiile financiare aplicate de CE pe POSDRU? Afla care este pozitia directorului AM, Cristian Ababei

Vestile privind deblocarea POSDRU in relatia cu Comisia Europeana si platile facute zilele trecute de autoritatile romane in conturile beneficiarilor au fost primite cu mult entuziasm de comunitatea organizatiilor care implementeaza proiecte pe acest program. Raman insa fara solutie multe dintre problemele de fond care continua sa afecteze atat activitatea beneficiarilor si partenerilor din cadrul POSDRU, cat si buna implementare a proiectelor.

In cadrul conferintei „POSDRU-probleme si solutii”, organizata ieri, 26 februarie 2013, in parteneriat de catre Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, Structural Consulting™ Group – www.fonduri-structurale.ro, Coalitia ONGuri pentru Fonduri Structurale, Academia de Advocacy si Grupul „Beneficiari POSDRU”, un numar de aproape 300 de beneficiari au incercat sa gaseasca raspunsuri la probleme actuale ale POSDRU.


Raspunsurile au fost oferite de domnul Cristian Ababei, directorul AM POSDRU, pe parcursul a aproape trei ore de dialog deschis si asumat cu beneficiarii prezenti in sala.

Pentru o parte din problemele discutate se intrevede o rezolvare in perioada urmatoare. Pentru altele, insa, solutiile ar putea veni abia incepand din 2014, odata cu noua perioada de programare financiara.

Scurtarea termenului pentru procesarea cererilor de rambursare

Incepand cu luna iunie 2013, urmeaza sa fie aplicate si la nivelul Romaniei prevederile directivei europene privind combaterea intarzierii in efectuarea platilor in tranzactiile comerciale (mai multe detalii aici).

Prin urmare, autoritatile de management vor trebui sa reduca perioda de verificare a cererilor de rambursare de la 45 de zile la 30. Directorul AM a declarat ca la nivelul POSDRU se va putea obtine o astfel de performanta doar prin simplificarea procedurilor.

Referitor la verificarea cererilor de rambursare aflate in intarziere/blocate la acest moment la nivel de OI-uri, domnul Ababei a declarat ca pana la sfarsitul lunii martie 2013 acestea vor fi procesate. De altfel, aceasta asigurare a fost data si de primul-ministru Victor Ponta, in scrisoarea de ieri adresata beneficiarilor POSDRU.

Datoriile beneficiarilor catre bugetul de stat , o decizie care nu sta in puterea AM-ului

“Nu spune nimeni ca nu sunteti intr-o situatie dificila” s-a adresat Cristian Ababei beneficiarilor care au reiterat problema datoriilor si penalitatilor la stat acumulate urmare a intarzierilor in rambursare , mentionand ca AM-ul a transmis memorii catre Ministerul Finantelor solicitand amnistie fiscala pe toate penalitatile create urmare a blocajelor de plata pe POSDRU, memorii care nu au generat, insa, masuri concrete in acest sens. „Nu este o decizie care sta in puterea noastra ca AM”, a adaugat acesta.

Ce se intampla cu rambursarea TVA in cadrul proiectelor?

Problema modului de rambursare a TVA in cadrul proiectelor ar urma sa fie rezolvata, dupa estimarile domnului Ababei, „in aproximativ 2-3 saptamani”, prin modificarea Codului Fiscal: „Solutia propusa vizeaza modificarea Codului Fiscal, deoarece toti beneficiarii trebuie sa fie tratati egal, rambursandu-li-se acelasi procent din TVA. Introducerea TVA in valoarea finantarii contractate nu mai este posibila in multe cazuri si nici corecta pentru beneficiari. Dorim sa modificam aceasta reglementare”.

De asemenea, acesta a declarat ca beneficiarii vor putea incheia acte aditionale in ceea ce priveste rambursarea TVA si dupa finalizarea proiectului, atata timp cat POSDRU 2007-2013 nu este inchis oficial.

Cine va suporta corectiile financiare aplicate de Comisia Europeana?

Conform directorului AM POSDRU, corectiile financiare aplicate POSDRU nu ar urma sa afecteze beneficiarii, acestea urmand sa fie asumate de statul roman si platite din bugetul de stat: "In momentul in care ai probleme in relatia cu Comisia Europeana in ceea ce priveste decontarea, tu, ca stat membru, trebuie sa iti asumi responsabilitatea si sa pui bani din bugetul de stat. Peste 90% din cauzele care au generat corectia au tinut de functionarea sistemului si prin urmare nu ar fi corect si nu se pune problema sa fie recuperata de la beneficiari”.

Prioritati pentru 2014-2020


Conform directorului AM POSDRU, prioritatile pentru urmatoarea perioada de programare sunt:
  • Imbunatatirea si optimizarea sistemul infomatic ActionWeb;
  • Cresterea procentului de prefinantare la 15% din valoarea eligibila a proiectului;
  • Instituirea unui nou sistem pentru registrul cererilor de rambursare - pentru o mai buna si mai rapida gestionare a cererilor, vor exista registre separate: cate unul la nivel de OI si unul la nivel de AM.

Descarca Comunicatul de presa post-eveniment al CCIB

Ioana Ungureanu,
Dan Barna,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 149