Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Anul European al Cetatenilor, inaugurat oficial la Bucuresti. Cetatenia europeana, incotro?

Anul European al Cetatenilor a fost lansat oficial si in Romania, in cadrul conferintei „Cetatenie si dialog in Europa”, care a avut loc pe data de 12 februarie, la Bucuresti. Evenimentul organizat de Reprezentanta Comisiei Europene si Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania a marcat totodata inaugurarea noii retele de centre de informare Europe Direct.

Prezent la conferinta, comisarul european pentru agricultura Dacian Ciolos a dat startul unei dezbateri cu privire la ce inseamna cu adevarat cetatenia europeana si la cum ar trebui „reinventata” Uniunea Europeana in contextul economic si politic actual: “Apartenenta la UE nu este un premiu, ci o sansa la o transformare participativa. Cred ca in acest proces de transformare e nevoie de o noua cultura, a dialogului si a compromisului pozitiv, in care sa nu cautam neaparat o majoritate politica sau ideologica, ci in care sa cautam sa promovam idei europene” , a afirmat Dacian Ciolos in cadrul reuniunii. 

Ideea conform careia 2013 marcheaza inceputul unui proces de „regandire” a Uniunii Europene a fost impartasita si de dna. Renate Weber, europarlamentar in grupul ALDE. In opinia acesteia, acest proces nu trebuie, insa, impus de la nivelul institutiilor UE, ci „trebuie sa vina si de jos in sus, cu presiune din partea cetatenilor europeni”.

Europarlamentarul a adus in discutie si importanta centrelor Europe Direct in consolidarea cetateniei europene – centre care, printr-o „intermediere calificata” a procesului de comunicare dintre membrii comunitatilor locale si institutiile europene, aduc Uniunea Europeana mai aproape de cetateni. De altfel, pentru ca actuala criza economica si sociala sa poata fi depasita este necesar ca procesul de comunicare sa se concentreze mai ales pe modul in care cetatenia europeana este perceputa si inteleasa la nivelul de baza, adica la nivelul cetatenilor si comunitatilor.

Nevoia unei schimbari de perceptie la nivelul cetatenilor este cu atat mai stringenta cu cat Romania se afla inca la inceputul experientei sale ca stat membru al UE. Astfel, romanii sunt inca tentati sa perceapa UE ca pe un „cadou”, ramanand pasivi in ceea ce priveste asumarea rolului de cetatean european. „Am vazut aceasta perceptie a Europei ca si un cadou. Iar cand cadoul nu este suficient de dulce incepem sa spunem ca-i amar si il respingem. Ca si cum avem un drept pur si simplu pentru ca am aderat la Uniunea Europeana, iar acest drept nu ni se da asa cum asteptam noi sa ni se dea”, a declarat comisarul Ciolos in cadrul conferintei.

Insa beneficiile pe care apartenenta la Uniunea Europeana le aduce depind in mod decisiv de masura in care fiecare stat si fiecare cetatean genereaza valoare adaugata. „Primim poate optiunea de a aduce un argument pentru un buget, dar influenta, prestanta, prestigiul se impart mai degraba in functie de gradul de contributie pe care il avem la ceea ce numim constructie europeana”, a adaugat dl. Iuliu Winkler, europarlamentar din grupul popularilor europeni.

Anamaria Ravar
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 111