Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Liviu Dragnea: „Regionalizarea ar inlesni fluxul decizional intre partile implicate in absorbtia fondurilor europene”

Vicepremierul Liviu Dragnea a vorbit pe 8 februarie 2013 mediului de afaceri despre legatura dintre absorbtia fondurilor europene si proiectele majore ale ministerului, descentralizarea si regionalizarea. Discutiile au avut loc in cadrul celei de-a doua editii Romanian Business Leaders Summit.

Ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice a aratat ca, in prezent, fluxul decizional si al documentelor intre diferitele parti implicate in gestionarea fondurilor europene (beneficiari, ADR-uri, minister, Comisia Europeana) are o durata destul de mare, care de multe ori provoaca nemultumiri in randul aplicantilor. Pentru scurtarea acestor durate, cu implicatii directe in cresterea gradului de absorbtie, este necesara asigurarea, in viitorul exercitiu financiar european multianual, a unei relatii directe intre regiuni si Comisia Europeana: „Nu exista posibilitate reala ca aceste termene sa se scurteze mai mult decat s-au scurtat in ultima luna. Este o relatie greoaie. Infiintarea autoritatilor administrative vizeaza un dialog mai facil intre acestea si Bruxelles”, a declarat vicepremierul.

In stransa legatura cu cele doua domenii, a fost abordat si proiectul privind descentralizarea: „In perioada urmatoare se va efectua o analiza serioasa asupra competentelor care sa ramana la nivel central. Din pacate, pana acum nu s-a dorit descentralizarea, de fapt au fost descentralizate niste obligatii fara a fi descentralizate obligatii financiare. Pana in acest moment, nimeni nu a avut puterea sau vointa de a rupe sistemul administrativ mostenit. Exista aceeasi conceptie piramidala a functionarilor publici. Sistemul a devenit din ce in ce mai rigid, mai birocratic. Intentionam sa schimbam acest sistem. Regionalizare inseamna parte din civilizatie”, a afirmat Dragnea.

Un alt obiectiv anuntat de ministrul Liviu Dragnea in cadrul evenimentului a fost Ghiseul Unic, precizand ca acesta nu poate fi eficient fara descentralizarea administrativa. „Trebuie sa dispara perceptia ca cetateanul roman trebuie sa stie toata legislatia si tot acest labirint legislativ. Ne dorim ca un cetatean sa vina la ghiseu si sistemul sa lucreze pentru el”, a subliniat Liviu Dragnea.

Sursa: MDRAP

Vizualizări: 91