Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

S-a constituit Comitetul de Monitorizare pentru POS Mediu

S-a constituit Comitetul de Monitorizare pentru POS Mediu

La propunerea Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, Guvernul Romaniei a adoptat in sedinta de miercuri, 25 iulie 2007, Hotararea privind aprobarea constituirii Comitetului de Monitorizare a Programului Operational Sectorial de Mediu 2007-2013 si a Regulamentului - cadru de organizare si functionare a acestuia.

La 1 ianuarie 2007 a intrat in vigoare acordul politic privind noua Perspectiva Financiara 2007-2013, document care a fost ratificat de catre cele doua autoritati bugetare - Consiliul UE si Parlamentul European. Conform acestui acord, Romania urmeaza sa primeasca in perioada 2007-2013 fonduri nerambursabile care vor contribui la reducerea decalajelor dintre nivelul de dezvoltare dintre Romania si celelalte state membre.

Pentru accesarea acestor fonduri este necesara definitivarea cadrului legislativ institutional al Planificarii, Programarii si Gestionarii Fondurilor Structurale si de Coeziune repartizate Romaniei in perioada 2007 - 2013.

Prin Hotararea de Guvern nr. 368/2007, in cadrul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile s-a constituit Directia Generala pentru Managementul Instrumentelor Structurale, care indeplineste rolul de Autoritate de Management pentru Programul Operational Sectorial de Mediu, structura care va gestiona la nivel national fondurile structurale si de coeziune alocate Romaniei pentru protectia mediului in perioada 2007-2013.

Elaborarea acestualului act normativ este necesara in vederea constituirii Comitetului de Monitorizare pentru a face posibila aprobarea criteriilor de selectie a proiectelor si lansarea cererilor de proiecte pentru fiecare axa prioritara. Constituirea Comitetului de Monitorizare va permite demararea rapida a implementarii Programului Operational Sectorial de Mediu 2007-2013, in vederea absortiei eficiente a fondurilor structurale si de coeziune. Regulamentul Consiliului Uniunii Europene 1083/2006 si Programul Operational Sectorial de Mediu 2007-2013 prevede constituirea comitetului mentionat.

Comitetul de Monitorizare(CM) este o structura de tip partenerial ale carei atributii principalele sunt urmatoarele: analizeaza si aproba criteriile de selectie pentru operatiunile finantate prin POS Mediu; analizeaza periodic progresul realizat in atingerea obiectivelor specifice ale programului operational; analizeaza si aproba rapoartele anuale si finale de implementare a POS Mediu. Presedintele CM POS Mediu este secretarul de stat din cadrul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile care coordoneaza activitatea Autoritatii de Management pentru POS Mediu.

Sursa: Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile

Vizualizări: 103