Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fondurile europene vor transforma statia de epurare abandonata din Targu Secuiesc intr-o zona economica moderna

Este cel de-a doilea sit industrial care se va construi in municipiul Targu Secuiesc, prin  fonduri nerambursabile Regio, din bugetul alocat Regiunii Centru. Proiectul este finantat prin POR, DMI 4.2, destinat reabilitarii siturilor industriale abandonate, program gestionat de catre ADR Centru la nivelul Regiunii Centru. Contractul de finantare ce aloca 12,90 milioane lei fonduri nerambursabile solicitate, a fost semnat pe 29 ianuarie 2013.
 
Proiectul ”Amenajare sit industrial in Municipiul Targu Secuiesc prin reabilitarea unei statii de epurare poluate si abandonate” are o valoare totala de 19,57 milioane lei, din care 12,90 milioane lei sunt fonduri nerambursabile, solicitate de catre beneficiarul proiectului, iar diferenta dintre cele doua sume reprezinta contributia asigurata de catre beneficiar pentru realizarea proiectului. Prin proiect, din fondurile solicitate, se vor reabilita 6,49 hectare de teren aferente fostei statii de epurare a apelor reziduale si se va crea o suprafata de 5,76 hectare spatiu verde. Hala existenta in prezent pe teren va fi reabilitata si se va construi inca o hala noua de productie, iar prin proiect se vor crea 90 de locuri de munca. Timp de 10 luni, perioada estimata de beneficiar ca fiind necesara pentru realizarea proiectului, se vor face investitii si in asigurarea utilitatilor necesare pentru deservirea sit-ului, dar si pentru crearea unei retele de drumuri in incinta.

“Prin fondurile nerambursabile alocate, Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei sprijina transformarea siturilor industriale abandonate in spatii noi, moderne si bine echipate, care ofera noi oportunitati de investitii si creeaza noi locuri de munca pentru cetatenii orasului. Autoritatile din regiunea noastra au decis sa pastram aceste fonduri pentru reabilitarea siturilor industriale deoarece sunt multe zone industriale nefolosite pe care doresc sa le reintegreze in mediul economic, ca si structuri de afaceri sau parcuri industriale. Acesta este cel de-al patrulea proiect contractat pe acest domeniu, altele nemaifiind in evaluare. Prin proiectele contractate pe acest domeniu pentru reabilitarea a 4 vechi structuri, din valoarea totala de 15,18 milioane euro estimata de beneficiari ca fiind valoarea investitiilor necesare pentru reabilitare, suma de 7,47 milioane euro reprezinta fonduri nerambursabile solicitate” a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru. 

Celelalte trei proiecte contractate pe acest domeniu sunt localizate unul in judetul Harghita si doua in judetul Covasna, respectiv in municipiul Sfantu Gheorghe si in municipiul Targu Secuiesc. Celalalt proiect contractat in Targu Secuiesc pentru “Amenajare sit industrial in municipiul Targu Secuiesc pe platforma unei foste fabrici de prelucrare si industrializare a lemnului” are o valoare totala a proiectului de 14,60 milioane lei, din care 5,89 milioane lei reprezinta finantarea nerambursabila solicitata de catre primaria municipiului.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 174