Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

302 cercetatori de inalt nivel au primit fonduri UE in valoare de 680 milioane de euro

Consiliul European pentru Cercetare (CEC) a acordat 680 milioane EUR pentru 302 lideri consacrati din domeniul cercetarii din 24 de tari diferite din intreaga Europa, in cadrul celui mai recent concurs vizand prestigioasele sale granturi pentru cercetatori confirmati cunoscute sub numele de „Advanced Grants”. Cu pana la 2,5 milioane EUR per proiect, finantarea permite acestor oameni de stiinta sa isi urmeze cele mai inovatoare idei la frontierele cunoasterii, impreuna cu echipele lor. Un om de stiinta din Franta va elabora, impreuna cu echipa sa, noi modele care sa explice anumite fenomene fizice, precum superconductivitatea. O echipa stabilita in Letonia va reuni informatica, fizica si matematica pentru a evalua avantajele si limitele dispozitivelor cuantice. Un alt grant se duce la un cercetator din Italia, care va studia modul in care actorii economici isi formeaza si isi schimba convingerile cu privire la mediul lor si la ceilalti actori, prin adaugarea de caracteristici emotionale si psihologice la modele existente.

Comisarul pentru cercetare, inovare si stiinta, Máire Geoghegan-Quinn, a declarat: „CEC continua sa identifice cei mai buni cercetatori. Finantarea CEC duce la realizarea unui numar tot mai mare de progrese si descoperiri stiintifice, precum si la aparitia mai multor lucrari in publicatii stiintifice recunoscute. Promovarea cercetarii de frontiera la cel mai inalt nivel este vitala pentru competitivitatea Europei, acesta fiind motivul pentru care am propus majorarea bugetului CEC in cadrul programului nostru «Orizont 2020».”

In cadrul acestui concurs privind granturile pentru cercetatori confirmati, CEC a primit aproximativ 2300 candidaturi, ceea ce reprezinta o usoara crestere fata de numarul din anul trecut (4,5 %). Bugetul cererii de propuneri, de 680 milioane EUR, a inregistrat de asemenea o usoara crestere. Numarul cercetatorilor selectionati pentru finantare a crescut usor, de la 294 la 302, in timp ce rata candidaturilor castigatoare ramane stabila, la 13 %. Granturile pentru cercetatorii confirmati sunt atribuite unor cercetatori de inalt nivel consacrati, de orice nationalitate sau varsta, care sunt independenti din punct de vedere stiintific si care au rezultate de cercetare recente si un profil ce ii identifica drept lideri in domeniul sau domeniile lor respective.

Context

Granturile CEC se adreseaza cercetatorilor de inalt nivel de orice nationalitate care isi au resedinta sau care doresc sa se mute in Europa. In cadrul prezentului apel la candidaturi pentru granturi acordate cercetatorilor confirmati, candidatii selectionati sunt de 32 de nationalitati diferite, cercetatorii britanici, germani, francezi, olandezi si italieni fiind cei mai numerosi. Ei isi vor desfasura proiecte de cercetare in peste 160 de institutii din 24 de tari europene diferite. Fiind printre cele mai mari tari din UE, Regatul Unit, Franta, si Germania gazduiesc cel mai mare numar de candidati care au reusit la concurs. Cu toate acestea, daca luam in calcul marimea populatiei, cei mai performanti cercetatori se gasesc in Tarile de Jos, Danemarca, Regatul Unit si Cipru, dintre tarile UE, si in Elvetia si Israel, dintre tarile asociate la programul de cercetare al UE. Aceasta reflecta inalta calitate a cercetarii din tarile respective, care se datoreaza in general investitiilor pe termen lung in cercetare.

Dintre oamenii de stiinta consacrati care beneficiaza de granturi in urma acestui apel, 11 sunt candidati din afara Spatiului european de cercetare (statele membre ale UE si tarile asociate la Programul-cadru pentru cercetare). Aceasta reprezinta o crestere fata de ultimul apel la candidaturi privind granturile pentru cercetatori confirmati. Majoritatea sunt europeni care se intorc in tarile lor de origine; mare parte din acestia erau stabiliti in Statele Unite, unul in Canada si unul in Liban. Printre oamenii de stiinta selectionati care se muta din SUA pentru a-si realiza proiectele de cercetare finantate de CEC la o institutie gazda din Europa se numara si trei americani. Pe langa acestia, 21 dintre cercetatorii selectionati sunt de nationalitate neeuropeana, dar erau deja stabiliti in Europa.

Putin peste 15 % din cercetatorii selectionati sunt femei, ceea ce reprezinta o crestere fata de procentul de 12 % de anul trecut. Varsta medie a cercetatorilor care urmeaza sa primeasca finantare este de 51 ani.

In cadrul acestui apel la candidaturi, 45 % din propunerile selectionate au fost in domeniul „Stiinte fizice si inginerie”, 37 % in domeniul „Stiintele vietii” si 18 % in domeniul „Stiinte sociale si umaniste”. Beneficiarii granturilor au fost selectionati pe baza unor evaluari inter pares realizate de 25 de comisii formate din oameni de stiinta de renume din intreaga lume.

Creat in 2007 de catre UE, Consiliul European pentru Cercetare este prima organizatie paneuropeana de finantare a cercetarii de frontiera. CEC, cea mai noua si mai inovatoare componenta a celui de-al saptelea Program-cadru pentru cercetare al UE (Programul specific „Idei”), dispune de un buget total de 7,5 miliarde EUR pentru perioada 2007-2013. In noul program-cadru „Orizont 2020” (2014-2020), Comisia Europeana a propus o crestere considerabila a bugetului CEC la peste 13 miliarde EUR.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

Vizualizări: 126