Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Initiativa UE Copiii pacii: Barroso a anuntat proiectele care vor fi finantate de CE din banii primiti cu ocazia decernarii premiului Nobel

Banii primiti cu ocazia decernarii premiului Nobel pentru pace vor fi utilizati pentru finantarea a patru proiecte din cadrul initiativei UE Copiii Pacii (EU Children of Peace), iar Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, a prezentat pe 18 decembrie detalii referitoare la aceste proiecte. Alocarea acestor bani catre copiii afectati de conflicte s-a realizat in urma unei decizii unanime luate de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, de presedintele Parlamentului European, Martin Schulz si de presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Presedintele Barroso a declarat in legatura cu acest subiect: „A fost evident pentru noi ca banii primiti cu ocazia decernarii premiului Nobel ar trebui alocati persoanelor celor mai vulnerabile, celor care sunt adesea cei mai afectati de razboaie:copiii din intreaga lume. Vrem ca drepturile tuturor copiilor sa fie intotdeauna protejate. Fiecare copil din lume – baiat sau fata – ar trebui sa aiba ocazia de a-si cultiva talentul. Prin promovarea educatiei dam pacii sansa de a fi durabila. Vrem sa ajutam «copiii razboiului» sa devina «copiii pacii»”.

Presedintele Van Rompuy a afirmat: „In situatii de conflict, copiii sunt deseori categoriile cele mai vulnerabile. In consecinta, ni se pare firesc ca acest premiu sa vina in sprijinul tinerelor victime ale conflictelor armate. Ma bucur ca aceasta initiativa va continua si in anii urmatori si sper ca proiectele «UE Copiii pacii» vor putea deveni un simbol al angajamentului Uniunii Europene fata de persoanele aflate in dificultate din intreaga lume”.

La randul sau, Presedintele Schulz a declarat: „Copiii sunt victimele cele mai vulnerabile ale conflictelor. Ei reprezinta viitorul nostru, iar propriul lor viitor se afla in joc. Trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a-i ajuta sa depaseasca traumele si suferinta indurate in timpul unui conflict.”

Proiectele vor beneficia impreuna de o finantare in valoare de 2 milioane € (care va include fonduri suplimentare din partea UE). Ajutorul va ajunge la peste 23 000 de copii afectati de conflicte din intreaga lume si va consta in oferirea de acces la educatie de baza si de spatii primitoare pentru copii:

  • circa 4 000 de copii sirieni refugiati in tabere situate la granita dintre Irak si Siria;
  • peste 5 000 de copii columbieni, dintre care majoritatea sunt refugiati in Ecuador;
  • 11 000 de copii congolezi stramutati in estul Republicii Democratice Congo si refugiati in Etiopia;
  • 3 000 de copii pakistanezi din zonele afectate de conflicte din nordul tarii.

UNICEF va implementa proiectul in Pakistan, organizatia Salvati Copiii si Consiliul norvegian pentru refugiati se vor ocupa de copiii din Republica Democratica Congo si din Etiopia, ICNUR va oferi asistenta in Columbia si Ecuador, iar agentia ACTED din Franta se va ocupa de copiii sirieni din tabara de refugiati Domiz din nordul Irakului. Toate aceste organizatii se numara printre partenerii umanitari ai Comisiei Europene cu cel mai bun renume.

Proiectele care urmeaza sa fie sprijinite in cadrul initiativei Copiii pacii intra in sfera de responsabilitate a comisarului european pentru ajutor umanitar si reactie in situatii de criza, Kristalina Georgieva. Aceasta a declarat : „In situatii de conflict, ajutorul umanitar este adesea singurul mod prin care copiii isi pot continua educatia, ceea ce nu doar ca le amelioreaza perspectivele de viitor, dar ii si protejeaza de abuzuri si exploatare.Aceasta cauza importanta merita sa beneficieze de banii primiti de UE cu ocazia decernarii premiului Nobel pentru pace.La frontierele din Siria si Columbia, in Pakistan, in Etiopia si in Congo contributia noastra va schimba semnificativ viata unor copii care in lipsa acestui ajutor ar putea deveni o generatie pierduta si le va da sansa de a avea o copilarie, sansa de se redresa, sansa unui viitor mai bun”.

Initiativa UE Copiii pacii nu va fi o actiune punctuala: anul viitor vor fi puse la dispozitie noi fonduri pentru finantarea altor proiecte de sprijinire a copiilor afectati de conflicte.

Context

La 10 decembrie, Uniunii Europene i s-a decernat premiul Nobel pentru pace, ca recunoastere a contributiei sale de peste sase decenii la promovarea pacii si a reconcilierii, a democratiei si a drepturilor omului in Europa. Comisia Europeana a acceptat oficial, in numele Uniunii Europene, suma de bani corespunzatoare premiului si a hotarat sa completeze cei 930 000 € pentru a se ajunge la 2 milioane €, care urmeaza sa fie alocati copiilor care au cel mai mult nevoie de sprijin. Premiul Nobel pentru pace consta in acordarea sumei de 8 milioane SEK, a unei medalii si a unei diplome. Medalia si diploma vor fi pastrate de catre institutiile Uniunii Europene in numele acesteia. Suma de bani si medalia constituie o donatie in sensul articolului 19 din Regulamentul (CE) nr. 1605/2002.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

Vizualizări: 103