Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Uniunea Europeana evita criza in cadrul Programului Erasmus

Actualii si viitorii studenti Erasmus pot sta linistiti: Statele Membre si Parlamentul European au prevenit o criza a finantarii care ameninta popularele schimburi de studenti prin intermediul unui acord de ultim moment care a permis UE sa evite un deficit in bugetul pentru 2012 si sa inlature incertitudinile cu privire la finantarea pentru 2013. Multumita acestui acord, Comisia va fi in masura sa acorde granturi si in anul academic 2013-2014 pentru aproximativ 280.000 de studenti.

Acordul previne si problemele pentru alte tipuri de schimburi in cadrul Programului de invatare pe tot parcursul vietii(Leonardo pentru ucenici, Comenius pentru scoli si Grundtvig pentru educatia adultilor), ceea ce va permite tinerilor si cadrelor didactice sa isi imbunatateasca abilitatile si perspectivele in cariera prin studiu sau training intr-o tara straina. Acordul de buget inlatura si incertitudinile privitoare la Programul Marie Curie(program care ofera sprijin pentru mobilitati internationale pentru cercetatori).

”Sunt foarte multumita de faptul ca Statele Membre si parlamentarii au ajuns la un acord care va oferi un sprijin important pentru studentii Erasmus si ceilalti beneficiari ai programelor. Faptul ca Europa este hotarata sa investeasca in educatie si competente este un semnal pozitiv”, a declarat Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret pe marginea rezultatului negocierilor.

Acordul, aprobat de Parlamentul European dupa ce a primit unda verde din partea Statelor Membre, acopera un deficit de 180 milioane de euro din bugetul pentru 2012 al Programului de invatare pe tot parcursul vietii – 90 de milioane din aceasta suma reprezentand cheltuieli in cadrul Erasmus. Comisia este acum autorizata sa transfere fondurile necesare catre agentiile nationale responsabile de implementarea Erasmus in Statele Membre, care la randul lor vor distribui fondurile catre beneficiarii programului – universitatile si colegiile care acorda granturile lunare catre studenti.

Consiliul si Parlamentul European au ajuns si la o intelegere cu privire la bugetul UE pentru 2013: Programul de invatare pe tot parcursul vietii va primi 1015 milioane de euro, din care aproximativ 500 de milioane sunt dedicati Programului Erasmus. 40% din bugetul Programului de invatare pe tot parcursul vietii reprezinta cheltuieli in cadrul Erasmus, program in care aproape 90% din fonduri sunt investiti in mobilitati studentesti sau ale personalului.

Context

In cadrul tuturor programelor europene, bugetul pentru 2012 a inregistrat un deficit de aproximativ 9 miliarde de euro. In cadrul prezentului acord, Parlmentul European si Consiliul s-au inteles sa asigure 6 miliarde de euro in plus pentru a raspunde celor mai urgente nevoi, restul de aproximativ 2,9 miliarde de euro urmand a fi platite in 2013. Cei mai multi beneficiari (studenti Erasmus, cercetatori si intreprinderi) vor primi toate sumele aferente anului 2012 pana la sfarsitul acestei luni. Sumele care vor fi platite abia anul viitor vor acoperi facturi in special din cadrul proiectelor finantate din fonduri structurale, in mod particular din cadrul programelor care au inregistrat suspendari de la plata. Bugetul total pentru Uniunea Europeana in 2013 a fost stabilit la 132,8 miliarde de euro, cu 5 miliarde mai putin fata de propunerea initiala a Comisiei, bazata pe estimarile Statelor Membre. Avand in vedere suplimentarea de fonduri din 2012, Comisia se teme de aparitia unui nou deficit bugetar in toamna anului viitor.

Cea mai importanta parte a bugetului pentru 2013 va fi alocata cresterii economice si competitivitatii (35,5% din suma este dedicata politicii de coeziune) si sprijinului pentru fermieri(33,1% din buget ajunge la PAC). Finantarea Erasmus reprezinta 0,4% din bugetul total.

Raluca Preluca,
www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 91