Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

140 proiecte finalizate, peste 400 milioane euro atrasi in regiunea Centru si un grad de absorbtie de circa 33%

Marti, 27 noiembrie 2012, ADR Centru a organizat, la Hotel Parc din Alba Iulia, o conferinta de presa pentru a prezenta rezultatele atinse la nivelul Regiunii Centru in privinta implementarii acestui program. La eveniment a participat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, care a explicat impactul celor 363 proiecte contractate pana in acest moment, din cele peste 1100 depuse, va duce la cresterea increderii publicului larg in proiectele europene. Practic, in Regiunea Centru au fost atrase peste 400 milioane euro, cheltuieli pentru investitii din care circa 33% au si fost rambursate beneficiarilor.

Regiunii Centru i-au fost alocate prin Programul Operational Regional 440,37 milioane euro reprezentand 10,90% din totalul fondurilor derulate prin POR.

Bilantul fondurilor Regio in cei cinci ani si jumatate ce s-au scurs de la lansarea programului in Regiunea Centru confirma eforturile depuse de autoritati si firme in accesarea fondurilor prin rezultatele vizibile in infrastructura si economia fiecarui judet din Regiune. Finalul anului 2012 vine cu 1100 proiecte depuse de catre autoritati, firme si ONG-urile din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, din care peste 360 au semnat deja contractele de finantare si au solicitat fonduri nerambursabile in valoare de peste 400 milioane euro, iar dintre acestea 140 de proiecte deja s-au finalizat.

„Practic acum in fiecare judet din regiune se pot vedea investitii Regio in drumuri reabilitate, in scoli, in sistemul de interventie SMURD, in ambulatorii si cabinete medicale, dar si in pensiuni, hoteluri, statiuni turistice sau camine sociale pentru tineri sau varstnici. Unde vedeti scris si afisat in loc vizibil Regio vedeti de fapt un echipament achizitionat, un drum reabilitat, o cladire renovata sau extinsa din fondurile programului. Fondurile pe care le-am avut la dispozitie, adica peste 440 milioane euro sunt angajate in proportie de 100%, atat prin proiectele contractate, cat si prin cele aflate in curs de contractare, desi mai avem timp pana la finele anului 2013 sa finalizam procesul de contractare. Implementarea acestor proiecte poate continua pana in 2015, in timp ce am demarat deja discutiile pentru pregatirea viitoarei perioade de programare financiara a fondurilor Uniunii Europene, respectiv pentru anii 2014-2020. Toate rezultatele obtinute sau obstacolele intampinate in implementarea proiectelor Regio ne ajuta sa putem identificam viitoarele prioritati de finantare dar si proceduri de lucru care sa faciliteze implementarea si finalizarea cu succes a proiectelor”, spune domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Atragerea efectiva a fondurilor europene, prin contractele incheiate, a peste 90% din cele 440,37 milioane euro alocate si plata catre beneficiari a unor sume in cuantum de circa 33% din valoarea contractata, reprezinta felul in care ADR Centru a raspuns solicitarilor beneficiarilor din regiune, carora le putem multumi pentru interes, colaborare si implicare. Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru poate prezenta rezultate imbucuratoare, care situeaza Regiunea Centru in primele locuri la nivel national ca proiecte depuse, proiecte implementate, relevante la nivel regional, dar si ca rata de absorbtie a fondurilor.

In privinta rezultatelor, la finalizarea programului, 7 orase din Regiunea Centru, respectiv Alba Iulia, Brasov, Tirgu Mures, Sibiu, Sfantu Gheorghe, Miercurea Ciuc si Toplita, datorita unor investitii in valoare cumulata de circa 150 milioane euro, vor putea sa se ridice la nivelul celor europene, generand locuri de munca si dezvoltare sustenabila. Peste 300 km de drumuri judetene si strazi din orase vor fi reabilitati din fondurile programului. De asemenea, vor fi dotate cu echipamente noi si performante 5 ambulatorii de specialitate si un spital judetean. Peste 2000 de elevi din 26 de scoli invata, incepand chiar din acest an, in sali de clasa noi, cu mobilier nou, dotate cu echipamente IT, incalzite si iluminate. Varstnicii din Regiunea Centru si persoanele cu dizabilitati vor avea noi centre sociale in care sa poata practica un stil de viata activ, adaptat nevoilor lor. Sunt 228 de firme mici care au la dispozitie aproape 25 milioane euro fonduri nerambursabile pentru echipamente, extinderi si crearea de noi locuri de munca. Doua centre moderne pentru dezvoltarea afacerilor au fost finalizate si alte 5 se vor da in folosinta in curand. Sunt 21 de vechi biserici sasesti sau cetati din patrimoniul cultural regional, care primesc fonduri pentru restaurare si pentru reintegrarea lor in circuitul turistic national si international. In plus, sectorul serviciilor de turism in Regiune va fi modernizat prin proiectele care solicita peste 26 milioane euro fonduri Regio, angajate in infrastructura din doua statiuni turistice, in modernizarea a 8 unitati de cazare si a 3 structuri de agrement. De asemenea din aceste fonduri s-au mai construit si reabilitat 4 puncte Salvamont, se va amenaja o partie de schi si vor fi transformate in zone de agrement proiectele ce vizeaza crearea unui parc dendrologic, a unuia eco-didactic, unul urban si un parc de agrement dedicat speciei demult disparute a dinozaurilor.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 102