Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Banii primiti de UE cu ocazia decernarii premiului Nobel pentru pace vor fi alocati unor proiecte care sprijina copiii afectati de conflicte

Comisia Europeana a acceptat oficial pe 14 noiembrie, in numele Uniunii Europene, banii primiti cu ocazia decernarii premiului Nobel pentru pace si a precizat ca intentioneaza sa doneze aceasta suma copiilor afectati de razboaiele si conflicte in intreaga lume.

Presedintele Barroso a declarat: „Premiul Nobel pentru pace reprezinta simbolul reconcilierii in intreaga lume. De banii primiti cu aceasta ocazie ar trebui sa beneficieze cei care reprezinta prima speranta pentru viitor si care sunt totodata primele victime ale conflictelor prezente si trecute: copiii.”

In urma unui acord intre presedintele Barroso si presedintii Van Rompuy si Schulz, Comisia intentioneaza sa doneze banii primiti cu ocazia decernarii premiului Nobel pentru pace unor „proiecte destinate copiilor sub egida premiului Nobel pentru pace primit de UE”. Proiectele ar trebui sa fie in beneficiul copiilor aflati in zone de razboi si conflict. Intrucat copiii sunt viitorul oricarei societati si, in acelasi timp, se numara printre cele mai vulnerabile categorii, premiul pentru pace pe care il primeste Uniunea Europeana ar trebui „investit” in acei copii care sunt victime ale conflictelor violente.

Context

La 12 octombrie 2012, Comitetul pentru premiul Nobel a decis sa acorde Uniunii Europene premiului Nobel pentru pace pe 2012, pentru peste sase decenii de contributie la promovarea pacii si a reconcilierii, a democratiei si a drepturilor omului in Europa. Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc la Oslo, la 10 decembrie 2012.

Comisia a acceptat oficial suma de bani corespunzatoare premiului, in numele Uniunii Europene, si a declarat ca cei aproximativ 930 000 EUR vor fi donati copiilor care au cel mai mult nevoie de sprijin. In saptamanile urmatoare, Comisia va decide cu privire la detaliile proiectelor, inclusiv privind mandatul exact, procesul de selectionare a beneficiarilor si aspectele juridice si bugetare.

Premiul Nobel pentru pace consta in acordarea sumei de 8 milioane SEK, a unei medalii si a unei diplome. Medalia si diploma vor fi pastrate de catre institutiile Uniunii Europene, in numele Uniunii Europene. Suma de bani si medalia constituie o donatie in sensul articolului 19 din Regulamentul (CE) nr. 1605/2002. Suma acordata va fi utilizata pentru derularea de proiecte in spiritul obiectivului premiului Nobel pentru pace, mai exact, pentru actiuni de sprijinire a copiilor afectati de razboaie si conflicte.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

Vizualizări: 97