Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Proprietarii/utilizatorii de terenuri din siturile Natura 2000 vor beneficia de plati compensatorii

Proprietarii/utilizatorii de terenuri din siturile Natura 2000 vor beneficia de plati compensatorii

La propunerea Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), Guvernul Romaniei a aprobat, in sedinta de ieri, 17 iulie 2007, Memorandumul cu tema Aprobarea transmiterii catre Uniunea Europeana a listei siturilor Natura 2000 declarate prin Ordinul Ministrului Mediului si Dezvoltarii Durabile nr. 776/2007 privind declararea siturilor de importanta comunitara, ca parte integranta a retelei ecologice Natura 2000 in Romania.

Ca urmare a obligatiilor asumate in contextul aderarii la Uniunea Europeana, Romania are obligatia sa faca demersurile necesare in vederea constituirii Retelei de situri de interes european Natura 2000.

Actul normativ raspunde necesitatilor urgente in domeniul conservarii naturii, de constituire a retelei Natura 2000 in Romania, asumate de tara noastra prin semnarea Tratatului de aderare la UE in 25 aprilie 2005, stabilind si masurile pe termen scurt ce trebuie luate de autoritatile competente ale statului.

Printre cele mai reprezentative situri de importanta comunitara se situeaza si cele din zonele Apuseni, Balta Mica a Brailei, Bucegi, Buila - Vanturarita, Cheile Bicazului- Hasmas, Cheile Cernei, Cheile Nerei - Beusnita, Ciucas, Comana, Coridorul Jiului, Cozia, Defileul Jiului, Defileul Muresului Inferior, Delta Dunarii, Gradistea Muncelului - Ciclovina, Inferioara a Crisului Repede, Lunca Joasa a Prutului, Muntii Fagaras, Muntii Macinului, Muntii Maramuresului, Muntii Rodnei, Podisul Nord Dobrogean, Portile de Fier, Putna - Vrancea, Semenic - Cheile Carasului. Prin includerea acestora in reteaua europeana de arii protejate NATURA 2000, se estimeaza ca suprafata totala a ariilor naturale protejate va creste, ajungand la circa 15%, fiind in concordanta cu media din Uniunea Europeana.

In ceea ce priveste siturile de importanta comunitara, suprafata propusa la nivelul Romaniei este de circa 13,8 %, ceea ce face ca tara noastra sa se situeze peste nivelul suprafetelor terestre desemnate in alte tari precum Finlanda (13 %), Austria (11 %), Lituania (10 %), Cehia (9 %), Olanda (8 %), Franta (8 %), Polonia (4 %), etc.

Formularele standard ale siturilor de importanta comunitara au fost avizate favorabil de Academia Romana - Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, ca for stiintific responsabil in acest domeniu, siturile de importanta comunitara intrunind conditiile pentru a fi transmise Comisiei Uniunii Europene.

In zonele declarate situri, activitatile pot continua, daca sunt realizate intr-un mod durabil si nu afecteaza speciile si habitatele de interes comunitar. Trebuie mentionat faptul ca proprietarilor de terenuri din siturile Natura 2000 carora li se vor impune anumite restrictii de utilizare a terenurilor li se vor asigura plati compensatorii prin intermediul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura.

In vederea finantarii activitatilor desfasurate, precum si a compensatiilor pentru restrictiile impuse in siturile de importanta comunitara sunt identificate mai multe surse de finantare, printre care se numara: Fondul Agricol European pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), Fondul European pentru Dezvoltare Regionala (FEDR), Fondurile structurale (Fondul European Social - FES), Fondul European pentru Pescuit (FEP) sau Instrumentul Financiar pentru Mediu (LIFE+). Astfel, constituirea siturilor de importanta comunitara poate oferi comunitatilor locale oportunitatea accesarii de fonduri de la Uniunea Europeana.

Proprietarii sau utilizatorii de terenuri din siturile Natura 2000 vor beneficia de plati compensatorii care sa acopere pierderile economice suferite de acestia, daca le sunt impuse anumite restrictii.

De asemenea, in scopul eficientizarii procesului de implementare a retelei Natura 2000 si pentru a imbunatati modalitatea de gestionare a informatiilor de catre toti factorii implicati in proces, a fost creat un sistem informational Natura 2000 al carui server a fost instalat la sediul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, sistemul fiind structurat astfel incat sa ofere informatiile necesare pentru caracterizarea si evaluarea retelei Natura 2000 si pentru a permite selectarea siturilor, schimbul de opinii, analiza datelor, verificarea, validarea si consultarea publicului in acelasi timp.

De mentionat este faptul ca, in domeniul conservarii naturii, cuantumul fondurilor structurale, disponibile prin Programul Operational Sectorial - Mediu, pentru perioada 2007 - 2013, este de circa 150 mil euro, la care se adauga fondurile structurale din alte sectoare de activitate gestionate de alte ministere.

Sursa: Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile

Vizualizări: 848