Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Acces mai rapid si mai simplu la fondurile UE

Dupa intrarea in vigoare recenta a noului regulament financiar, Comisia a adoptat noile norme de aplicare a acestuia. Acordarea de fonduri ale UE catre agenti economici, ONG-uri, cercetatori, studenti, municipalitati si alti beneficiari va fi imbunatatita incepand cu 1 ianuarie 2013 gratie unor proceduri simplificate. Noua legislatie asigura o transparenta mai buna si prevede o responsabilitate mai mare pentru orice persoana care se ocupa de finantele UE. Aceasta include posibilitati mai largi de a utiliza sume forfetare si rate forfetare, pentru sume mai mici, elimina necesitatea de a completa aceleasi detalii de fiecare data cand se depune o cerere pentru fondurile UE, introduce inscrierea electronica si multe alte noi caracteristici.

„Noul regulament aduce imbunatatiri semnificative pentru toti beneficiarii finantarii acordate de UE. Am reusit sa reducem sarcina administrativa pentru beneficiarii fondurilor Uniunii, ceea ce inseamna un acces mai usor si reducerea timpului necesar obtinerii unei finantari de la bugetul european. Noile norme permit o utilizare mai eficace a resurselor UE. Acest lucru este important pentru toti cetatenii europeni, intrucat, in vremuri de criza, bugetul UE joaca un rol insemnat in stimularea crearii de locuri de munca si a cresterii economice in Europa. Sporirea accesibilitatii fondurilor UE si a gradului de responsabilizare pentru cei care gestioneaza aceste fonduri constituie unul din obiectivele principale ale mandatului meu”, a declarat Janusz Lewandowski, comisarul european pentru programare financiara si buget.

Simplificare

Regulamentul financiar revizuit contine numeroase imbunatatiri care vor facilita demersurile beneficiarilor fondurilor Uniunii. Intervalul de timp dintre cererile de propuneri, incheierea unor acorduri de grant si termenele de plata va fi redus. Sistemul de grant se va concentra mai mult asupra efectuarii platilor pentru furnizarea rezultatelor decat asupra rambursarii cererilor de plata, printr-o utilizare sporita a sumelor forfetare, a ratelor forfetare si a costurilor unitare. O utilizare mai intensa a premiilor acordate castigatorului unui concurs pentru gasirea unei solutii la o problema predefinita („premii de stimulare”) va contribui, de asemenea, la simplificarea administrarii si va consolida orientarea catre rezultate a fondurilor UE. Beneficiarii de fonduri UE nu vor mai fi obligati sa deschida conturi bancare separate purtatoare de dobanzi. Mai mult, chiar daca exista castiguri din dobanzi, acestea nu vor mai trebui returnate bugetului UE si nici nu vor fi considerate venituri ale proiectului. Aceasta masura raspunde unei preocupari majore a beneficiarilor de granturi si a altor parti interesate, in special din domeniul cercetarii si din comunitatea organizatiilor neguvernamentale, adusa in discutie in timpul consultarii publice din 2009 care a precedat propunerea din 2010 a Comisiei.

Responsabilitate si protectie sporita pentru cetatenii europeni

Noile norme vor creste gradul de responsabilizare al celor care gestioneaza banii contribuabililor din UE. Printre acestia se numara statele membre, care implementeaza o mare parte din bugetul UE, inclusiv in politica regionala a Uniunii. In viitor, autoritatile din statele membre care gestioneaza fonduri UE vor trebui sa semneze si sa prezinte Comisiei declaratii anuale care sa ateste ca fondurile UE au fost utilizate in mod corect.

Mecanismele de corectii financiare in cazuri de nereguli comise de beneficiari si descoperite prin intermediul auditului au fost consolidate. Comisia va publica deciziile de aplicare a sanctiunilor pentru utilizarea incorecta a fondurilor UE, acest lucru dorindu-se a fi un element de descurajare.

Sporirea eficacitatii fondurilor UE prin mecanisme de finantare inovatoare

In viitor, vor fi utilizate diferite instrumente financiare, cum ar fi imprumuturi, capitaluri proprii sau garantii, pentru a spori eficacitatea fondurilor UE si, astfel, pentru a amplifica impactul lor financiar. Sunt create noi posibilitati pentru o mai mare flexibilitate in punerea in aplicare a parteneriatelor intre sectorul public si cel privat (denumite in continuare „PPP-uri”), fapt care reflecta cererile partilor europene interesate din sectorul industrial care sunt parteneri in astfel de PPP-uri.

In domeniul actiunii externe, UE va putea sa creeze fonduri fiduciare ale UE prin punerea in comun a resurselor proprii cu cele ale statelor membre si ale altor donatori, in vederea unei mai bune coordonari si furnizari a ajutorului extern, precum si pentru a-si spori vizibilitatea.

Comisia este hotarata sa extinda programul de simplificare

Simplificarea normelor si proceselor nu va inceta dupa adoptarea noului regulament financiar. Comisia va continua sa isi urmareasca propunerile sale multiple in vederea simplificarii, astfel incat acestea sa fie ferm ancorate in noua generatie de programe (2014-2020), in prezent in curs de negociere in cadrul Consiliului si al Parlamentului European.

Context

Regulamentul financiar reprezinta nucleul normelor financiare ale UE. Acesta stabileste principiile bugetului UE si reglementeaza modul in care sunt cheltuite fondurile UE. Versiunea actuala a fost adoptata in 2002 si modificata cel mai recent in 2010 pentru a include crearea Serviciului European de Actiune Externa. Procedura legislativa a acestei revizuiri mai substantiale a fost initiata de catre Comisie in luna decembrie 2010, cand propunerea Comisiei privind revizuirea regulamentului financiar a abordat principalele preocupari exprimate de beneficiarii fondurilor UE. Noile norme se vor concentra pe asigurarea unui acces mai simplu si mai rapid la fonduri, sporindu-se in acelasi timp responsabilitatea celor care gestioneaza banii contribuabililor din UE.

Dupa adoptarea sa oficiala la 25 octombrie si dupa publicarea sa in Jurnalul Oficial al UE, regulamentul financiar a intrat in vigoare in data de 27 octombrie 2012.

In urma intrarii in vigoare, Comisia a adoptat pe 19 octombrie noile norme de aplicare a noului regulament financiar, care contin detalii privind gestionarea financiara si care completeaza regulamentul financiar. In urmatoarele doua luni, Parlamentul European si Consiliul isi pot face cunoscute obiectiile sau pot formula observatii cu privire la aceste norme de aplicare propuse de Comisie. Dupa publicarea in Jurnalul Oficial si intrarea lor in vigoare la sfarsitul lunii decembrie a anului 2012, noile norme de aplicare vor incepe sa fie aplicate de la 1 ianuarie 2013, odata cu noul regulament financiar.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania

Vizualizări: 120