Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Rectificare bugetara la nivelul UE pentru a permite CE sa-si indeplineasca obligatiile fata de beneficiarii de fonduri

Comisia a adoptat pe 23 octombrie un buget rectificativ care sa ii permita sa isi indeplineasca obligatiile legale fata de beneficiarii fondurilor UE. Acest lucru este in conformitate cu declaratia comuna pe care Consiliul si Parlamentul European au adoptat-o la data la care a fost adoptat bugetul UE pentru 2012, prin care Comisia era invitata sa solicite fonduri suplimentare „in cadrul unui buget rectificativ in cazul in care creditele inscrise in bugetul pe 2012 sunt insuficiente pentru a acoperi cheltuielile”.

Intrucat in prezent exista de o imagine mai exhaustiva a executiei bugetare pentru 2012, Comisia estimeaza ca sunt necesare inca 9 miliarde de euro suplimentare pentru a acoperi facturile primite si pentru a respecta obligatiile de natura contractuala si legala, in principal in domenii esentiale pentru cresterea economica si ocuparea fortei de munca in Europa.

Presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a declarat: „Nu este vorba despre o solicitare de mai multe fonduri din partea Comisiei, ci este vorba despre statele membre care trebuie sa isi onoreze angajamentele asumate: asigurarea finantarii neintrerupte pentru studentii care participa la programul Erasmus sau pentru regiunile defavorizate, prin intermediul fondurilor de coeziune. Aceste plati sunt esentiale pentru a relansa cresterea economica si pentru a crea locuri de munca in intreaga UE.”

„Am atras atentia in repetate randuri asupra faptului ca reducerile constante ale bugetului propus vor crea, in cele din urma, o mare problema", a declarat dl Janusz Lewandowski, comisarul UE pentru programare financiara si buget. „Acest moment a sosit. Situatia noastra nu ne permite sa respectam angajamentele convenite. Consiliul si Parlamentul European trebuie sa isi asume acum propriile responsabilitati deoarece aceste institutii au votat un buget al UE inferior necesitatilor acesteia. Dat fiind ca deficitul de fonduri apare in principal in domeniul educatiei, al stiintei si cercetarii, al ocuparii fortei de munca si al dezvoltarii regionale, sunt convins ca aceste institutii nu isi vor contrazice declaratiile anterioare, in care precizau ca Europa trebuie sa investeasca in cresterea economica. Sunt increzator ca acestea isi vor onora pe deplin declaratia comuna si vor proceda la o aprobare rapida a acestui buget actualizat.Acest buget rectificativ nu este destinat institutiilor UE, ci vizeaza studentii, oamenii de stiinta, ONG-urile, intreprinderile si alte entitati din Europa, pentru care bugetul acordat de UE conteaza in viata de zi cu zi.”

Pentru a sustine programul Erasmus, este necesara o suma suplimentara de 90 de milioane euro, acest program riscand sa trebuiasca sa reduca in mod substantial numarul de locuri oferite studentilor sau nivelul burselor acordate acestora. Acest lucru ii va afecta cel mai mult, evident, pe studentii care provin din medii dezavantajate.

Pentru programele de cercetare, Comisia are nevoie de inca 423 de milioane de euro, parte din aceasta suma fiind necesara pentru a se asigura efectuarea la timp a platilor si a se evita aplicarea de dobanzi in cazul intarzierii acestora. O alta parte din aceasta finantare suplimentara este destinata acoperirii platilor de prefinantare acordate proiectelor pentru care au fost deja semnate acorduri. Nerespectarea termenelor ar insemna amanarea demararii acestor proiecte care sunt esentiale pentru competitivitatea viitoare a Europei intr-o lume globalizata.

Cu toate acestea, sumele cele mai importante sunt solicitate pentru regiunile Europei, in cadrul politicii de coeziune si dezvoltare rurala: aproximativ 8,3 miliarde euro de plati suplimentare. Gratie tuturor acestor proiecte, se imbunatatesc conditiile de viata ale cetatenilor UE, prin faptul ca li se ofera acestora competente si perspective profesionale mai bune sau prin faptul ca se creeaza infrastructuri energetice si de transport.

Impactul acestui buget rectificativ asupra contributiilor statelor membre ale UE va fi totusi atenuat datorita unei cresteri de venituri in cadrul bugetului UE din alte surse: 3,1 miliarde de euro de venituri suplimentare, provenind in principal din amenzile aplicate in domeniul politicii concurentei si din alte sanctiuni. Prin urmare, efectul net asupra statelor membre se ridica la 5,9 miliarde euro.

Informatii generale:

Executia bugetara la nivelul UE este diferita de cea de la nivel national, deoarece bugetul UE este, in esenta, un buget operational cu foarte putine cheltuieli administrative (5,8 %). Bugetele anuale reflecta cadrul financiar multianual actual (2007-2013). Programele multianuale au nevoie de mai multi ani pentru a atinge viteza de croaziera si ajung la o implementare integrala catre sfarsitul perioadei de programare. Prin urmare, nu este surprinzator faptul ca proiectele finantate de UE in intreaga Europa s-au intensificat, contractele semnate trebuind sa fie platite in prezent. In ciuda acestui fapt, ultimele bugete ale UE au fost adoptate la niveluri inferioare estimarilor Comisiei. Mai mult, o serie de cereri de plata, in valoare de 5 miliarde de euro, au fost depuse la sfarsitul anului trecut, neputand fi acoperite in 2011. Aceasta suma a trebuit sa fie reportata ca sarcina suplimentara in cadrul unui buget pe 2012 deja redus.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 72