Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Cresterea economica si ocuparea fortei de munca, prioritatile UE pentru 2013

In discursul sau din 12 septembrie privind starea Uniunii, presedintele Barroso a prezentat o viziune ambitioasa pentru UE. Sarcina fundamentala ramane revenirea UE la cresterea durabila. Aceasta este principala misiune, care necesita un mod de gandire nou si actiuni precise intr-un numar restrans de domenii-cheie in materie de politica. Programul de lucru al Comisiei pentru 2013, care a fost adoptat pe 23 octombrie, expune modul in care Comisia va lucra in acest scop in anul urmator si in perioada ulterioara.

Programul de lucru al Comisiei prezinta pe scurt obiectivele Uniunii in sapte domenii-cheie si identifica ceea ce lipseste in prezent. Apoi, acesta explica modul in care Comisia va aborda obiectivele respective: prin continuarea initiativelor esentiale care au fost deja inaintate, prin prezentarea de noi propuneri si prin asigurarea faptului ca, datorita unei puneri in aplicare eficace, cetatenii beneficiaza de avantajele reformei.

Presedintele Barroso a declarat: „In discursul meu privind starea Uniunii, am propus un pact decisiv pentru Europa, care implica schimbari majore. Insa prezentul program de lucru arata cum lucreaza zi de zi Comisia pentru a lua masurile necesare. 2013 va fi un an crucial pentru a arata cetatenilor nostri ca UE deschide calea in ceea ce priveste adoptarea masurilor credibile si concrete de care avem nevoie ca sa iesim din criza si sa construim punctul de plecare adecvat pentru viitoarea crestere durabila.”

Vicepresedintele Šefčovič a declarat: „Acesti ani sunt cruciali pentru Europa. Pasii pe care ii vom face in urmatorii cativa ani ne vor decide viitorul. Nu exista o solutie miraculoasa pentru a rezolva problemele noastre actuale, dar, la nivelul UE, putem cel putin sa speram ca aratam calea de urmat. De aceea, Programul de lucru al Comisiei pentru anul 2013 pune accentul pe concentrarea eforturilor Europei in scopul de a incuraja cresterea si de a oferi din nou locuri de munca pentru mai multe persoane."

In ceea ce priveste noile propuneri, Programul de lucru al Comisiei anunta aproximativ 50 de noi initiative, care urmeaza sa fie inaintate in 2013 si in prima parte a anului 2014. Principalele initiative legislative trebuie sa tina cont de faptul ca actuala legislatura parlamentara se incheie in 2014. Noile initiative menite sa abordeze provocari concrete in sapte domenii-cheie in materie de politica vor viza urmatoarele aspecte:

  • o uniune economica si monetara reala: noi acte legislative pentru a consolida stabilitatea, transparenta si protectia consumatorilor in sectorul financiar, bazate, in special, pe proiectul unei uniuni economice si monetare reale;
  • stimularea competitivitatii prin intermediul pietei unice si al politicii industriale: initiative de reducere a costurilor pentru intreprinderi in domenii cum ar fi TVA-ul si facturarea, eliminarea obstacolelor din calea competitivitatii si incurajarea principalelor sectoare de crestere prin parteneriate public - privat in domeniul cercetarii;
  • crearea de conexiuni pentru a fi competitivi:construirea astazi a retelelor de maine: modernizarea retelelor prin liberalizarea sectorului energiei, prin stimularea investitiilor in infrastructura, cum ar fi banda larga, si prin modernizarea transporturilor si a logisticii in Europa;
  • crestere pentru locuri de munca:incluziune si excelenta: furnizarea de sprijin practic pentru someri in domenii cum ar fi serviciile publice de ocupare a fortei de munca si asigurarea faptului ca UE depune eforturi maxime in scopul sustinerii incluziunii sociale;
  • utilizarea resurselor Europei pentru imbunatatirea competitivitatii: oferirea perspectivei pe termen lung atat de importanta pentru cresterea durabila, prin instituirea unui cadru pentru energie si schimbari climatice pana in 2030 si prin luarea de masuri specifice privind calitatea aerului si deseurile;
  • construirea unei Europe in care exista un climat de siguranta si securitate: depunerea de eforturi pentru intarirea justitiei prin instituirea Parchetului European, insarcinat cu protejarea intereselor financiare ale UE, cresterea securitatii prin combaterea traficului cu arme de foc si consolidarea cetateniei in contextul Anului european al cetatenilor;
  • asumarea contributiei noastre:Europa ca actor mondial: promovarea intereselor si a valorilor noastre printr-o noua generatie de acorduri comerciale, prin actiuni specifice in vecinatatea noastra si prin favorizarea Obiectivelor de dezvoltare ale mileniului, in calitate de partener principal al cooperarii pentru dezvoltare la nivel mondial.

O tema comuna a tuturor acestor domenii este aceea ca anul viitor va fi decisiv pentru a transforma un acord ambitios privind cadrul financiar multianual intr-un motor al schimbarii.
Adoptarea Programului de lucru al Comisiei urmeaza unui dialog structurat intens cu Parlamentul European, Comitetul Regiunilor si Comitetul Economic si Social European pe tema prioritatilor Uniunii.

In prezent, Comisia colaboreaza indeaproape cu Parlamentul European si Consiliul, precum si cu partile interesate, inclusiv cu parlamentele nationale, pentru a inregistra progrese in indeplinirea acestor obiective si a oferi rezultate concrete cetatenilor Europei.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania

Vizualizări: 108