Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fonduri UE pentru consolidarea sectorului romanesc de legume-fructe conform cerintelor europene

Pe parcursul a 21 de luni, expertii din Ministerul Agriculturii din Franta impreuna cu cei din Ministerul Agriculturii din Italia si Polonia au sprijinit expertii din cadrul MADR, APIA si ANCA, sa dezvolte si sa consolideze sectorul romanesc de legume-fructe conform cerintelor europene, in Proiectul PHARE de infratire „Consolidarea structurilor administrative pentru implementarea acquis-ului comunitar in sectorul legume-fructe”.

inchiderea proiectului a avut loc in data de 10.01.2008, la MADR, in prezenta oficialilor de la Ambasada Frantei, Ambasada Poloniei, Reprezentanta Comisiei UE la Bucuresti, Ministerul Agriculturii din Franta si Ministerul Agriculturii din Italia.

Rezultatele proiectului au fost apreciate de dnul Giorgio FICARELLI, oficial al Reprezentantei Comisiei UE la Bucuresti care a mentionat „Proiectul in valoare de 951.000 Euro si cu o durata de cca. 21 luni, a sprijinit structurile administrative romanesti in preluarea acquis-ului comunitar si elaborarea legislatiei secundare conforme, precum si in elaborarea manualelor de proceduri specifice. Este absolut necesar ca departamentele de specialitate din cadrul MADR sa asigure, in viitor, sustenabilitatea proiectului si sa sprijine dezvoltarea acestui sector deosebit de important pentru agricultura romaneasca”.

Aprecieri si felicitari pentru indeplinirea obiectivelor proiectului, pentru modul in care a fost realizat transferul de cunostinte, precum si interesul manifestat permanent de catre experti romani, au fost exprimate si de catre reprezentantii Ambasadei Frantei si Ambasadei Poloniei la Bucuresti.

O realizare importanta a proiectului este activitatea de instruire, desfasurata atat in tara cat si in strainatate (Franta, Italia, Polonia), pentru personalul din cadrul directiei de specialitate din MADR, Inspectiei de Stat pentru Controlul Tehnic in Sectorul Legume-Fructe, APIA si ANCA.

De asemenea, a fost elaborat cadrul legislativ, conform cerintelor UE, pentru constituirea si recunoasterea grupurilor de producatori, a organizatiilor de producatori precum si pentru elaborarea programelor operationale.

in cadrul activitatii de informare si comunicare, in colaborare cu ANCA, au fost elaborate si diseminate 10.000 brosuri cu informatii utile pentru operatorii din sector.

Cei doi lideri de Proiect, d-nul Yves VAN HAECKE din partea Frantei si d-nul Cornel DICU din partea MADR, si-au exprimat dorinta de a identifica noi oportunitati pentru continuarea colaborarii in acest sector, mai ales in aceasta perioada cand au loc anumite modificari in cadrul OCM si a PAC in sectorul legume-fructe.

Sursa: MADR

Vizualizări: 81