Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

ADR NE: Politica de clustere in Romania va fi revitalizata prin proiectul Cluster PoliSEE

Initiativa Politici Inteligente pentru Clustere in Sud Est-ul Europei (ClusterPoliSEE) a primit aprobarea pentru finantare din Programul de Cooperare pentru Sud-Est Europa cu statutul de initiativa strategica.

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est este partener in cadrul acestui consortiu condus de Regiunea Marche Italia impreuna cu alte 21 de organizatii din 11 tari apartinand spatiului Sud-Est Europa. Romania este reprezentata in acest proiect, pe langa ADR Nord-Est de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri – Directia de Politici Industriale si Institutul de Prognoza Economica Bucuresti.

Propunerea vizeaza cresterea capacitatii autoritatilor de reglementare si de implementare a politicii de clustere de a preveni si anticipa schimbarea, prin insusirea experientei proprii si a altor autoritati similare, a lectiilor invatate, modeland totodata viziunea viitorului (policy learning). Aceasta activitate va viza atat zona de procese cat si cea de continut a politicilor de cluster si va fi sprijinita printr-o metodologie de cooperare care va viza 6 sectoare de dezvoltare:

  • cercetare-dezvoltare-inovare,
  • sustenabilitate,
  • cooperare internationala si networking,
  • imbunatatirea cadrului de finantare,
  • specializarea regionala,
  • crearea de noi competente si locuri de munca.

Proiectul se va concentra pe intregul ciclu al politicilor, ce implica stabilirea prioritatilor si a obiectivelor instrumentelor regionale, dimensionarea si operationalizarea mecanismelor de finantare, de monitorizare si de evaluare, incluzand aici si evaluarea impactului si a sustenabilitatii.

Un prim rezultat vizat este infiintarea unei platforme colaborative comune, care sa genereze mecanisme de invatare disponibile partenerilor si colaboratorilor acestora implicati in politica de cluster. Proiectul implica si o componenta de instruire (coordonata de ADR Nord-Est) si de transfer de cunostinte care va conduce la formarea de specialisti capabili sa elaboreze si sa implementeze politici de cluster mai pragmatice si mai eficiente.

Proiectul, lansat oficial pe data de 17 septembrie 2012 in Ancona Italia, se va implementa pe durata a 30 luni si are un buget de 5,18 mil. Euro, din care 3,81mil.Euro este contributie din Fondul European de Dezvoltare Regionala si 0,59 mil Euro din Instrumentul de Pre-Aderare.

In Regiunea Nord-Est au fost identificate clustere emergente in domeniile: confectii si tricotaje, agro-food, industrii creative, biotehnologie si turism (Cluster Maping Report Romania 2010). In conformitate cu documentele strategice emise de Comisia Europeana in perioada de programare 2014-2020 politica de dezvoltare si sprijinire a clusterelor va capata o amploare si mai semnificativa tinand cont de beneficiile economice tangibile pe care astfel de grupari le pot aduce regiunilor in contextul nevoii de specializare a regiunilor pentru eficientizarea utilizarii resurselor si valorificarea avantajelor competitive proprii.

Sursa: www.fonduri-ue.ro

Vizualizări: 190