Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Tariceanu: Portugalia poate fi un model pentru Romania in ceea ce priveste absorbtia fondurilor structurale

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a avut astazi, la Lisabona, intrevederi cu presedintele Portugaliei, Anibal Cavaco Silva si cu primul-ministru portughez, Jose Socrates.

Cu acest prilej, demnitarii celor doua state au trecut in revista o serie de aspecte de interes de pe agenda bilaterala, o atentie deosebita fiind acordata folosirii fondurilor structurale, schimburilor de experienta in agricultura, intreprinderilor mici si mijlocii, colaborarii in perioada presedintiei portugheze a UE, comunitatii romanesti din Portugalia si relatiilor economice.

Cu privire la experienta Portugaliei in folosirea fondurilor UE, primul-ministru Tariceanu a afirmat ca „modul in care Portugalia a evoluat dupa aderare reprezinta un model, pe care mi-as dori ca Romania sa-l urmeze pentru modul eficient in care a reusit sa absoarba fondurile europene”.

Totodata, seful Executivului roman a precizat ca a solicitat sprijin omologului sau portughez pentru crearea unui centru comunitar destinat romanilor din Portugalia - o comunitate ce reuneste aproximativ 70.000 de persoane - in care sa se organizeze cursuri de limba si literatura romana, istorie, geografie.

„Mi se pare foarte important, pe de o parte, sa sprijinim integrarea romanilor in tara in care au ales sa munceasca si sa traiasca, insa, de asemenea, cred ca e necesar sa facem eforturi pentru prezervarea identitatii lor”, a aratat premierul Tariceanu.

De asemenea, primul-ministru roman a convenit cu omologul sau portughez ca o echipa de specialisti romani sa se deplaseze in Portugalia pentru a beneficia de experienta acestei tari in combaterea secetei.

Premierul a adaugat ca a discutat cu presedintele si premierul Portugaliei despre prioritatile presedintiei portugheze la UE. in acest context, a aratat ca s-a reconfirmat importanta pe care cele doua tari o acorda promovarii „unei Europe mai puternice, nu numai economic, dar si politic, o Europa care sa aiba capacitatea de a lua decizii la nivelul tuturor statelor in privinta politicii externe, de aparare si securitate comuna”.

ªeful Executivului a subliniat ca Romania este interesata in crearea unui spatiu de prosperitate si de securitate in regiune. „Avem interesul ca tari precum Republica Moldova, Ucraina, tarile din Balcanii de Vest sa capete cat mai curand posibil o perspectiva europeana”, a afirmat primul-ministru.

Un alt punct important pe agenda vizitei l-a reprezentat relatia economica bilaterala. ªeful Executivului a afirmat ca investitiile portugheze in Romania sunt semnificative, iar relatiile comerciale dintre cele doua tari sunt excelente.

Sursa: Guvernul Romaniei

Vizualizări: 85