Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Programare 2014-2020: Prima intalnire in formula completa a Comitetului Interinstitutional pentru Acordul de Parteneriat

Comitetul Interinstitutional pentru Acordul de Parteneriat (CIAP), reunit pentru prima data in formula completa la 23 august 2012, la Bucuresti, a discutat unele dintre aspectele majore ale procesului de programare a fondurilor europene pentru perioada 2014-2020 si a decis calendarul actiunilor sale pana in luna aprilie 2013.

Creat in baza unui memorandum aprobat de guvern la 13 iunie 2012, CIAP este un for consultativ la nivel national, care functioneaza sub coordonarea Ministerului Afacerilor Europene si are un rol important in pregatirea corespunzatoare a Romaniei pentru utilizarea fondurilor nerambursabile care ii vor fi alocate in viitorul exercitiu bugetar al Uniunii Europene 2014-2020.

"Este esential sa construim un sistem de management si control al fondurilor europene extrem de eficient, in care exigenta si rigurozitatea sa fie maxime", a afirmat ministrul afacerilor europene Leonard Orban, care este presedintele CIAP. Pornind de la experienta acumulata, va fi necesar sa se creeze o structura institutionala adecvata, care sa garanteze atat o reglementare unitara a activitatilor, cat si respectarea acestora. Ca si in alte ocazii, ministrul Leonard Orban a pledat pentru cresterea capacitatii administrative prin selectionarea unor experti cat mai competenti si asigurarea unui sistem de salarizare unitara si motivanta.

Elemente de context
CIAP are 12 sectiuni/ comitete consultative, din care: 10 sunt comitete tematice (CCT), iar alte doua sunt comitete reprezentative pentru dezvoltarea regionala si, respectiv pentru dimensiunea teritoriala.

Atat comitetul interinstitutional, cat si comitetele consultative sunt formate din reprezentanti ai autoritatilor publice centrale, regionale si locale, iar 30% din totalul membrilor lor provin din mediul socio-economic, academic si din domeniul cercetarii stiintifice, precum si din societatea civila.

La 19 iulie 2012, CIAP s-a reunit pentru prima data, in formula restransa, doar cu participarea reprezentantilor principalelor institutii publice membre, in scopul discutarii unor aspecte organizatorice, iar ulterior au fost organizate sedinte ale tuturor comitetelor consultative.

Pentru informatii detaliate despre CIAP si documentele puse in discutie pe 23 august 2012, click aici .

Sursa: www.maeur.ro

Vizualizări: 142