Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Romania si Bulgaria isi intensifica cooperarea prin intermediul fondurilor europene

Romania si Bulgaria vor dezvolta in parteneriat un sistem de monitorizare, avertizare si diseminare a datelor asupra calitatii mediului in judetele din zona de granita, precum si procesarea si tratarea reziduurilor organice lichide contaminate radioactiv de la Centralele Nucleare Cernavoda si Kozloduy.

Sistemul va fi realizat prin proiectul strategic WATER - managementul integrat al apelor si este finantat prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania - Bulgaria 2007-2013, gestionat in Romania de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Proiectul are o valoare totala de 13.751.025 de euro, din care 11.663.619 euro sunt asigurati prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.

Contractul de finantare a proiectului a fost semnat pe 29 iunie 2012, de catre Eduard Hellvig, ministrul dezvoltarii regionale si turismului (ca reprezentant al Autoritatii Contractante) si Rovana Plumb, ministrul mediului si padurilor (in calitatea de reprezentant al partenerului lider din proiect). Semnarea contractului a avut loc in cadrul mesei rotunde organizata cu ocazia Zilei internationale a Dunarii „Dunarea: Rinul Europei Centrale si de Est sau Coridorul Verde al Europei”.

„Acesta este un exemplu de proiect care vine in sprijinul dezvoltarii durabile a zonei Dunarii. Felicit institutiile implicate pentru perseverenta de care au dat dovada in accesarea fondurilor europene destinate cooperarii transfrontaliere. Sunt convins ca, in urmatoarea perioada de timp, vom mai semna proiecte similare si, de altfel, exista mari sanse ca, in viitorul exercitiu bugetar al Uniunii Europene, Regiunea Dunarii sa beneficieze de un program european propriu, care va ajuta atat Romania, cat si alte tari din regiune, sa aiba proiecte care sa contribuie la dezvoltarea zonei, fie ca vorbim de proiecte de turism, de mediu, educationale, culturale etc.”, a declarat ministrul Eduard Hellvig.

In cadrul proiectului vor fi realizate urmatoarele activitati:

  • Monitorizarea, procesarea datelor si prognoza debitelor si a calitatii apei, la standardele Comisiei Europene, pentru o mai buna implementare a legislatiei europene in domeniul apei (Directiva Cadru Apa 2000/60/EC, si Directiva Viituri 2007/60/CE);
  • Achizitionarea echipamentelor specifice necesare implementarii proiectului (aproximativ 50% din bugetul eligibil al proiectului);
  • Analizarea apelor subterane din zona de granita romano – bulgara;
  • Elaborarea unei noi tehnologii de prelucrare a apelor uzate si de conditionare a deseurilor lichide organice contaminate radioactiv, de la centralele nucleare;
  • Imbunatatirea metodelor de prognoza, prin dezvoltarea unui model comun de avertizare cu o acuratete sporita.

Proiectul a fost depus in cadrul Axei Prioritare 2: Mediu - Utilizarea durabila si protejarea resurselor naturale si de mediu si promovarea unui management eficient al riscului in regiunea transfrontaliera, Domeniul Major de Interventie 2.1 - Dezvoltarea sistemelor comune de management pentru protectia mediului. Proiectul va fi implementat impreuna cu alti 12 parteneri din Romania si Bulgaria, pe o perioada de 24 de luni, avand ca obiectiv stabilirea unui sistem comun de management si control al calitatii apei Dunarii in conditii extreme, determinate de calamitati naturale si tehnologice.

Parteneri in proiect sunt:
  • din Romania: Ministerul Mediului si Padurilor, Administratia Nationala ”Apele Romane”, Institutul National de Hidrologie si Gospodarirea Apelor, Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie-ICECHIM-Bucuresti, Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare – Sucursala Cercetari Nucleare Pitesti, Universitatea Politehnica din Bucuresti;
  • din Bulgaria: Ministerul Mediului si Apelor, Institutul de Metrologie si Hidrologie din cadrul Academiei Bulgare de Stiinte, Agentia Executiva pentru Explorarea si Intretinerea Dunarii, Agentia Executiva pentru Mediu, Institutul pentru Cercetari Nucleare si Energie Nucleara.

Sursa: MDRT

Vizualizări: 108