Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Noile evolutii in politica europeana privind IMM-urile, discutate in Malta

Lucian Isar, ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, a participat ieri la Reuniunea Reprezentantilor nationali pentru IMM-uri – SME Envoy, care are loc la Valletta, Malta.

Subiectele abordate in cadrul acestei reuniuni au inclus noile evolutii in politica europeana privind IMM-urile si rolul IMM-urilor in cresterea economica, precum si modalitatea de implementare la nivelul Maltei a programului comunitar JEREMIE pentru IMM-uri, asigurarea fondurilor comunitare in programele europene aferente urmatorului exercitiu financiar, planul de Actiune privind Antreprenoriatul.

Ministrul Lucian Isar a prezentat prioritatile Guvernului Romaniei pentru sectorul IMM, evidentiind cateva directii in acest sens: diminuarea poverii administrative si reglementarea inteligenta, identificarea unor posibile modalitati altenative de finantare a IMM-urilor, precum si imbunatatirea legislatiei existente in domeniu, saptamana aceasta finalizandu-se procesul de dezbatere publica pe Legea privind stimularea infiintarii si dezvoltarii IMM-urilor.

Simplificarea procedurilor administrative pentru IMM, dar si promovarea exportului si a oportunitatilor de afaceri sunt in prezent posibile prin birourile unice „One Stop Shop”. Ministrul Lucian Isar a anuntat cu acest prilej intentia de a extinde rolul acestora in identificarea de noi piete si atragerea de parteneri internationali pentru companiile romanesti. In acest context, a fost amintit proiectul de atragere si implicare a tinerilor studenti in mediul de business prin crearea unui institut national de formare si lansare a acestora.

Oficialul roman a apreciat necesitatea intaririi si a extinderii incubatoarelor pentru afaceri noi prezentand initiativa Romaniei de a realiza, pe teritoriul sau, o retea a comunitatilor de business prin identificarea unui numar de opt poli nationali de crestere.

SME Envoy promoveaza interesele IMM-urilor in cadrul organismelor guvernamentale, inclusiv la nivel local si urmareste integrarea principiului "Think Small First" in toate politicile si propunerile de reglementare, actioneaza ca interfata intre Comisia Europeana si factorii de decizie la nivel national in vederea implementarii prevederilor Small Business Act (SBA) si contribuie la evaluarea si raportarea actiunilor intreprinse in vederea implementarii SBA in statele membre.

Reuniunea de la Valletta, Malta, este organizata de Directoratului General pentru Intreprinderi si Industrie din cadrul Comisiei Europene.

Sursa: www.gov.ro

Vizualizări: 96