Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Negocieri aprinse in cadrul Consiliului Afaceri Generale al UE pe marginea perioadei financiare 2014 – 2020

Consiliul Afaceri Generale al Uniunii Europene (UE), reunit marti 29 mai 2012 la Bruxelles, la care Romania a fost reprezentata de ministrul afacerilor europene Leonard Orban, a avut ca principal subiect viitorul cadru financiar al Uniunii Europene 2014-2020. Discutiile au continuat temele abordate la precedentele doua reuniuni ale consiliului, de data aceasta fiind dezbatut intregul pachet de negociere, pe baza propunerii formulate de presedintia daneza in exercitiu a Consiliului UE.

Romania, la fel ca si celelalte state membre din grupul „Prietenii Coeziunii”, si-a reiterat sustinerea fata de nivelul de finantare propus de Comisia Europeana pentru perioada 2014-2020, in timp ce statele net contribuitoare au pledat pentru o reducere semnificativa a viitorului buget al Uniunii.

„Viitorul cadru financiar multianual al UE trebuie sa asigure finantarea corespunzatoare pentru obiectivele si proiectele ambitioase ale Uniunii pe 2014-2020, cu accent pe politica de coeziune si politica agricola comuna”, a afirmat ministrul afacerilor europene. „In ceea ce priveste sistemul actual al mecanismelor de corectie, Romania considera ca acestea ar trebui eliminate gradual. Din aceasta perspectiva, consideram ca propunerea Comisiei privind introducerea unor corectii temporare reprezinta un pas inainte”, a subliniat Leonard Orban.

Totodata, ministrul roman a oferit in interventia sa informatii despre conferinta „Provocari si oportunitati pentru viitorul buget al UE”, care va fi organizata de Guvernul Romanei la 1 iunie 2012, la Bucuresti.

Reunind premieri sau alti reprezentanti la nivel inalt ai executivelor din grupul de state „Prietenii coeziunii”, precum si pe presedintele Comisiei Europene, domnul Jose Manuel Durao Barroso, conferinta isi propune sa contribuie la convenirea unei pozitii comune privind strategia de promovare a politicii de coeziune in contextul negocierilor cadrului financiar multianual al UE 2014-2020.

Grupul de tari numit „Prietenii coeziunii” cuprinde 15 state membre ale Uniunii Europene care au pozitii similare in ce priveste politica de coeziune: Romania, Bulgaria, Cehia, Cipru, Grecia, Malta, Spania, Portugalia, Estonia, Letonia, Lituania, Slovenia, Slovacia, Polonia si Ungaria. Din grup face parte si Croatia, care a semnat deja Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana.

Sursa: Ministerul Afacerilor Europene

Vizualizări: 92