Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Basescu: „Am cerut in Consiliul European sa se analizeze posibilitatea prelungirii termenului pana la care putem utiliza fondurile pentru 2007-2013”

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a participat miercuri, 23 mai 2012, la Bruxelles la reuniunea informala a Consiliului European, prilej cu care acesta a solicitat Comisiei si Consiliului sa analizeze cateva propuneri care ar ajuta la dezvoltarea Romaniei in perioada urmatoare.

Prima propunere exprimata de Basescu a fost ca finantarile de la Banca Europeana de Investitii sa nu fie considerate componenta a deficitului bugetar, apreciind ca, desi avem aceste fonduri, nu le putem utiliza la capacitate maxima din cauza faptului ca „ele ne cresc deficitul bugetar”.

„Am cerut sa se analizeze posibilitatea ca banii de la BEI utilizati pentru investitii ori sa nu fie considerati componenta a deficitului bugetar, ori sa avem o relaxare a obiectivelor de deficit bugetar”, a declarat Presedintele.

Un al doilea aspect discutat a fost acela al diminuarii riscului ca Romania sa nu cheltuiasca intreaga suma acordata din fondurile structurale pentru perioada 2007-2013: „Pentru a diminua riscul ca Romania sa nu cheltuiasca toata suma alocata pe fondurile structurale, am propus Comisiei si Consiliului sa analizam in perioada urmatoare posibilitatea extinderii termenului de utilizare a banilor din bugetul 2007-2013 cu 3 ani, deci nu pana in 2015, ci pana in 2016. Astfel, am diminua in mod considerabil riscul ca Romania sa nu utilizeze toti banii si sa ne putem apropia de un procent de 100% al alocatiei din bugetul 2007-2013”.

O alta propunere inaintata de Basescu a fost aceea de a putea fi transferate mai usor fonduri de pe un program operational pe altul. „Am exemplificat cu programul de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (n.r. POR) care are un grad de absorbtie, pe data de 4 mai a.c. avea un grad de absorbtie de 19,6%, deci un program care merge foarte bine. Si programe in care avem un nivel de absorbtie de 2,3,4 procente.  In aceste conditii, am cerut flexibilizarea reglementarilor care sa ne permita alocarea de bani de pe un program pe altul. Spre exemplu, avem problema POSDRU. Nu vreau sa credeti ca spun sa se ia bani de la POSDRU, dar s-ar putea sa avem probleme in derularea acestui program. Si atunci, decat sa ramanem cu banii necheltuiti, daca vor fi cumva probleme, mai bine ii mutam pe programul de dezvoltare regionala in timp util, in asa fel incat sa ii putem cheltui”, si-a argumentat Presedintele propunerea.

Cristina Pojoga,
www. fonduri-structurale.ro

Sursa: www.presidency.ro

Vizualizări: 86