Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Concluziile presedintiei de la Consiliul European de la Bruxelles, 21-22 iunie 2007

Concluziile presedintiei de la Consiliul European de la Bruxelles, 21-22 iunie 2007

Reuniunea Consiliului European a fost precedata de o prezentare sustinuta de presedintele Parlamentului European, Dl Hans-Gert Pöttering, urmata de un schimb de opinii.

1. Europa este unita in convingerea ca numai prin colaborare putem sa ne reprezentam interesele si sa ne atingem obiectivele in lumea de maine. Uniunea Europeana este hotarata sa isi puna in slujba evolutiilor globale propria viziune a unei ordini economice si sociale durabile, eficiente si juste.

1. Uniunea Europeana se confrunta cu o responsabilitate dubla. Pentru a garanta in viitor rolul nostru de participant activ intr-o lume aflata in proces accelerat de schimbare si confruntata cu provocari tot mai mari, trebuie sa conservam si sa dezvoltam capacitatea Uniunii Europene de a actiona si responsabilitatea sa in fata cetateanului. De aceea, trebuie sa ne concentram eforturile asupra procesului necesar de reforma interna. in acelasi timp, Uniunea Europeana este chemata sa modeleze politica europeana aici si acum, spre binele cetatenilor Europei.

1. Printre cele mai recente rezultate pozitive se numara Regulamentul privind serviciile de roaming, care reduce costul comunicatiilor moderne in Europa, crearea zonei de plata europene, care faciliteaza calatoriile si coabitarea in Uniunea Europeana si ameliorarea continua a drepturilor consumatorului, care garanteaza aceleasi standarde inalte pentru cetateni pe intreg teritoriul Uniunii Europene.

1. Prin deciziile sale privind o politica integrata in domeniul schimbarilor climatice si al energiei, Consiliul European de primavara din 2007 a subliniat sinergiile existente intre aceste doua domenii cheie si a pregatit calea pentru o mai buna protectie a mediului si pentru gestionarea responsabila a energiei.

1. O cooperare politieneasca transfrontaliera tot mai stransa inseamna o securitate sporita pentru toti. UE actioneaza in acelasi timp si in directia protectiei si consolidarii libertatilor civile la nivel european.

1. Urmarind obiectivul dublu al participarii la viata cotidiana a cetatenilor sai si al consolidarii capacitatii Uniunii Europene de a actiona in viitor, Consiliul European adopta astazi urmatoarele concluzii.

1. Consiliul European subliniaza importanta cruciala a consolidarii comunicarii cu cetatenii europeni, prin furnizarea de informatii complete si cuprinzatoare referitoare la Uniunea Europeana si prin implicarea cetatenilor intr-un dialog permanent. Acest lucru va avea o importanta speciala in timpul viitoarei CIG si in timpul procesului de ratificare.

I. PROCESUL DE REFORMARE A TRATATULUI

1. Consiliul Uniunii Europene admite ca, dupa doi ani de nesiguranta cu privire la procesul de reformare a tratatului in cadrul Uniunii, a sosit momentul rezolvarii acestei chestiuni, astfel incat Uniunea sa avanseze. Aceasta perioada de reflectie a dat, intre timp, prilejul unei dezbateri publice extinse si a ajutat la pregatirea terenului pentru adoptarea unei solutii.

1. in acest context, Consiliul European saluta raportul redactat de catre Presedintie (doc.10659/07), in urma mandatului care i-a fost acordat in iunie 2006 si admite ca rezolvarea rapida a acestei chestiuni reprezinta o prioritate.

1. in acest scop, Consiliul European este de acord sa convoace o conferinta interguvernamentala si invita Presedintia, fara intarziere, sa ia masurile necesare in conformitate cu articolul 48 din tratatul privind Uniunea Europeana, in vederea deschiderii CIG inainte de finele lunii iulie, de indata ce cerintele juridice sunt indeplinite.

1. CIG isi va desfasura activitatea in conformitate cu mandatul din anexa I la prezentele concluzii. Consiliul European invita viitoarea Presedintie sa redacteze textul unui proiect de tratat, in conformitate cu termenii mandatului si sa il prezinte in cadrul CIG, de indata ce aceasta a fost deschisa. CIG isi va finaliza activitatea cat mai rapid posibil, si, in orice caz, inainte de finele anului 2007, in vederea acordarii unei perioade suficiente pentru ratificarea tratatului rezultat in urma acestei activitati inainte de alegerile parlamentare europene din iunie 2009.

1. CIG se va desfasura pe raspunderea sefilor de stat sau de guvern, asistati de catre membrii Consiliului pentru afaceri generale si relatii externe. Reprezentantul Comisiei va participa la conferinta. Parlamentul European va fi asociat indeaproape cu si profund implicat in activitatile conferintei prin intermediul a 3 reprezentanti. Secretariatul General al Consiliului va asigura secretariatul pentru conferinta.

1. in urma consultarii Presedintelui Parlamentului European, Consiliul European invita Parlamentul European, in scopul de a pregati terenul in vederea rezolvarii chestiunii componentei Parlamentului European cu mult inainte de alegerile din 2009, sa prezinte, pana in luna octombrie 2007, un proiect privind initiativa preconizata in Protocolul 34, astfel cum s-a convenit in cadrul CIG din 2004.

1. Presedintia viitoare este invitata sa garanteze faptul ca tarile candidate sunt tinute la curent, in mod complet si periodic pe parcursul conferintei interguvernamentale.

1. JUSTItIE ªI AFACERI INTERNE

1. Pornind de la programele Tampere si Haga, s-au realizat progrese importante in ceea ce priveste dezvoltarea unui spatiu de libertate, securitate si justitie in cadrul Uniunii Europene. Consiliul European subliniaza necesitatea de a continua aplicarea acestor programe si de a asigura o succesiune a lor pentru a consolida si mai mult securitatea interna a Europei, precum si libertatile fundamentale si drepturile cetatenilor sai.

1. Evenimentele recente au demonstrat inca o data necesitatea obtinerii unor progrese rapide in dezvoltarea unei politici europene cuprinzatoare in domeniul migratiei, fundamentata pe principii politice comune, care sa tina seama de toate aspectele acestui fenomen (migratia si agenda din domeniul dezvoltarii, precum si toate aspectele interne cum sunt migratia legala, integrarea, protectia refugiatilor, controlul la frontiere, readmisia si lupta impotriva migratiei ilegale si a traficului de persoane), bazata pe un parteneriat autentic cu tarile terte si complet integrata in politicile externe ale Uniunii Europene. Consiliul European saluta progresele inregistrate pana in prezent in aplicarea actiunilor prioritare care vizeaza Africa si bazinul mediteranean, inclusiv recentele misiuni ale UE in Africa si cooperarea concreta cu partenerii africani si cu cei din cadrul Euromed, care fac parte din abordarea globala a migratiei, si face apel la continuarea si intensificarea acestor actiuni. Consiliul European saluta de asemenea Comunicarea din 16 mai 2007 a Comisiei privind aplicarea abordarii globale a migratiei in regiunile estice si sud-estice din vecinatatea UE. Recunoscand necesitatea unei cooperari mai intense si mai bine coordonate cu aceste regiuni, Consiliul European sustine Concluziile Consiliului din 18 iunie 2007, inclusiv lista masurilor prioritare. Consiliul European cere statelor membre si Comisiei sa se asigure ca aloca resurse umane si financiare adecvate, in cadrul financiar existent, astfel incat sa faca posibila punerea in aplicare in timp util a politicii cuprinzatoare in domeniul migratiei.

1. Consiliul European subliniaza importanta unei cooperari mai stranse cu tarile terte in domeniul gestionarii fluxurilor migratoare. Parteneriatele specifice cu tarile terte in domeniul migratiei ar putea contribui la o politica coerenta in domeniul migratiei, care sa combine masurile menite sa faciliteze oportunitatile de migratie legala bine gestionate si beneficiile aduse de acestea - respectand competentele statelor membre si nevoile specifice ale pietelor fortei de munca ale acestora - cu masurile menite sa combata migratia ilegala, sa asigure protectia refugiatilor si sa abordeze cauzele profunde ale migratiei, avand in acelasi timp un efect pozitiv asupra dezvoltarii tarilor de origine. Trebuie sa se examineze in continuare posibilitatea incheierii unor parteneriate in domeniul mobilitatii, precum si posibilitatile de obtinere a unei migratii circulare in perspectiva comunicarii din 16 mai 2007 a Comisiei; in acest context, Consiliul European sustine concluziile Consiliului din 18 iunie 2007. Consiliul European este convins ca munca la negru este unul dintre factorii principali care stimuleaza imigratia ilegala. in consecinta, Consiliul European subliniaza importanta redactarii unei propuneri de directiva care sa ofere un cadru de reglementare pentru combaterea muncii la negru in randul resortisantilor tarilor terte.

2. Consiliul European reafirma necesitatea consolidarii capacitatii Uniunii Europene de a contribui la gestionarea frontierelor externe ale statelor membre si subliniaza importanta consolidarii capacitatii FRONTEX in acest scop. Operatiunile comune desfasurate la frontierele externe ale statelor membre contribuie la combaterea migratiei ilegale si la salvarea de vieti si, prin urmare, trebuie sa fie desfasurate in continuare. in consecinta, Consiliul European saluta acordul la care s-a ajuns in privinta constituirii echipelor de interventie rapida la frontiere, a lansarii retelei patrulelor de coasta si a crearii unui „set de instrumente” centralizat care sa includa echipamentul tehnic care poate fi pus la dispozitia statelor membre. Consiliul European solicita tuturor celor implicati sa depuna toate eforturile pentru ca echipele de interventie rapida la frontiere sa devina operationale cat mai curand posibil, iar noile oportunitati create de reteaua patrulelor de coasta si de „setul de instrumente” sa fie utilizate la maximum, inclusiv multiplicarea si consolidarea patrulelor comune. Reamintind Programul de la Haga, Consiliul European reafirma ca solidaritatea europeana si distribuirea echitabila a responsabilitatilor se numara printre principiile fondatoare care dirijeaza activitatile Uniunii Europene in domeniul gestionarii frontierelor sale externe, in conformitate cu sistemul integrat de gestionare.

1. Consiliul European saluta acordul recent asupra Regulamentului privind Sistemul de informatii privind vizele (SIV), precum si schimbul de date dintre statele membre privind vizele de scurta sedere, si asupra Deciziei Consiliului privind accesul la Sistemul de informatii privind vizele (SIV) in vederea consultarii de catre autoritatile statelor membre si de catre Europol in scopul prevenirii, detectarii si urmaririi infractiunilor teroriste. Acest acord, impreuna cu dezvoltarea unor mijloace moderne de control si de identificare, reprezinta un progres important in directia ameliorarii schimbului de informatii intre statele membre, contribuind la o mai buna gestionare a politicii comune in materie de vize si la intarirea securitatii cetatenilor. Consiliul European solicita aplicarea rapida a regulamentului SIV si a deciziei Consiliului.

1. Consiliul European saluta eforturile depuse in vederea ameliorarii cooperarii constante si aprofundate dintre statele membre la nivelul Uniunii Europene in domeniul integrarii si al dialogului intercultural. Consiliul European saluta in principal Concluziile Consiliului din 12 iunie privind consolidarea politicilor de integrare in cadrul UE prin promovarea unitatii in diversitate. Consiliul European subliniaza importanta lansarii unor noi initiative pentru facilitarea schimburilor de experienta intre statele membre in domeniul politicilor de integrare.

1. Consiliul European isi reafirma angajamentul pentru finalizarea, pana la sfarsitul anului 2010, a sistemului european comun de azil, in cadrul politicii europene cuprinzatoare in domeniul migratiei.

1. Consiliul European va analiza stadiul punerii in aplicare a politicii cuprinzatoare in domeniul migratiei in cadrul viitoarei sale reuniuni din decembrie 2007 pe baza unui raport intermediar al Comisiei. Acest raport va include progresele inregistrate in domeniul aplicarii abordarii globale a migratiei in Africa si in bazinul mediteranean precum si primele progrese inregistrate in privinta aplicarii abordarii globale a migratiei in regiunile estice si sud-estice care se invecineaza cu Uniunea Europeana.

1. Extinderea spatiului Schengen va imbunatati viata de zi cu zi a cetatenilor si, prin urmare, este in continuare o prioritate majora pentru UE. Consiliul European saluta efectuarea lucrarilor de pregatire prin intermediul proiectului SIS One4All si incurajeaza statele membre care participa la proiect sa continue sa faca tot posibilul pentru indeplinirea cerintelor necesare, astfel cum sunt prevazute in Concluziile Consiliului (JAI) din 5-6 decembrie 2006, in vederea eliminarii controalelor la frontierele interne terestre si maritime la sfarsitul lui decembrie 2007 si, in cazul frontierelor aeriene, pana in martie 2008 cel mai tarziu, cu conditia respectarii tuturor acestor cerinte. in acelasi timp, Consiliul European indeamna Comisia sa incheie in termenul prevazut lucrarile care raman a fi efectuate, astfel incat proiectul SIS II sa poata fi finalizat pana in decembrie 2008 cel mai tarziu .

1. Trebuie sa se faca in continuare eforturi speciale pentru consolidarea cooperarii politienesti si judiciare si pentru combaterea terorismului. Cetatenii Europei asteapta de la UE si de la statele membre luarea unor masuri decisive pentru prezervarea libertatii si securitatii lor, in special in domeniul combaterii terorismului si a crimei organizate.

1. Decizia recenta de a integra in cadrul legislativ al Uniunii Europene prevederile esentiale ale Tratatului de la Prüm va facilita intensificarea cooperarii politienesti transfrontaliere. in acelasi context, Consiliul European subliniaza importanta consolidarii in continuare a capacitatilor operationale ale Europol si saluta decizia Consiliului de a transforma Conventia Europol intr-o decizie a Consiliului, in conformitate cu concluziile Consiliului (JAI) din 12-13 iunie 2007.

1. Salvgardarea drepturilor cetatenilor este vitala pentru crearea unui spatiu de libertate, securitate si justitie, precum si pentru asigurarea protectiei cetatenilor Europei. in acest sens, Consiliul European solicita in special Consiliului sa ajunga, pana la sfarsitul anului, la un acord referitor la Decizia-cadru a Consiliului privind protectia datelor cu caracter personal prelucrate in cadrul cooperarii judiciare si politienesti in materie penala.

1. Consiliul European face apel la continuarea cat mai rapida a lucrarilor la drepturile procedurale in materie penala, pentru a contribui astfel la cresterea increderii in sistemele juridice ale altor state membre si pentru a facilita recunoasterea reciproca a hotararilor judecatoresti. Recentul acord global referitor la Decizia-cadru privind combaterea anumitor forme de rasism si xenofobie este un semnal clar ca Europa este angajata in lupta impotriva intolerantei.

1. in interesul cetatenilor europeni, este necesar sa se ajunga rapid la un acord asupra Regulamentului privind legea aplicabila obligatiilor contractuale (Roma I), asupra Regulamentului privind competenta si legea aplicabila in materie matrimoniala (Roma III) si asupra Regulamentului privind obligatiile de intretinere.

1. Consiliul European solicita Consiliului sa isi continue activitatea de evaluare a consecventei si coerentei prevederilor dreptului comunitar al contractelor, inclusiv a legislatiei in domeniul contractelor pentru consumatori.

1. Consiliul European recunoaste progresele inregistrate in directia dezvoltarii la nivel european a legislatiei privind schimbul de informatii referitoare la condamnarile penale la nivel national si solicita Consiliului sa se asigure ca sistemele nationale de cazier judiciar vor fi conectate printr-o retea comunitara cat mai curand posibil. Consiliul trebuie sa promoveze in continuare comunicarea electronica in domeniul juridic („E-Justice”), atat in materie penala cat si in materie civila.

1. Consiliul European saluta comunicarea Comisiei privind combaterea criminalitatii informatice si face apel la dezvoltarea unui cadru general pentru o politica in acest domeniu.

1. CHESTIUNI ECONOMICE, SOCIALE ªI DE MEDIU

1. Consolidarea in continuare a celor patru libertati de circulatie ale pietei interne (libera circulatie a bunurilor, a persoanelor, a serviciilor si a capitalurilor) si ameliorarea functionarii acesteia raman obiective de importanta majora in perspectiva cresterii economice, a competitivitatii si a ocuparii fortei de munca. Consiliul European asteapta cu interes prezentarea, in toamna, a raportului Comisiei cu privire la revizuirea pietei unice, ca si a propunerilor care il insotesc. Consiliul European cere Consiliului si Parlamentului European sa ia masuri pentru a face progrese rapide in privinta regulamentelor privind noua abordare si recunoasterea reciproca, fara a aduce atingere armonizarii normelor tehnice nationale atunci cand este cazul.

1. Consiliul European ia nota de progresele inregistrate in cadrul Consiliului pentru proiectul de directiva privind definitivarea pietei interne a serviciilor postale, care va trebui sa asigure finantarea unui serviciu universal eficient si de foarte buna calitate si invita Parlamentul European, Consiliul si Comisia sa aprofundeze si sa incheie cat mai rapid discutiile referitoare la acest dosar in vederea ajungerii in timp util la un acord asupra directivei.

1. Consiliul European invita Consiliul sa isi exprime rapid acordul cu privire la primele patru propuneri de initiative tehnologice comune (ARTEMIS privind sistemele informatice integrate, IMI - Initiativa privind medicamentele inovatoare, Clean Sky in domeniul aeronautic si al transporturilor aeriene si ENIAC in domeniul tehnologiilor nano-electronice) si invita Comisia sa prezinte, cat mai curand cu putinta, celelalte initiative tehnologice comune mentionate in programul specific intitulat „Cooperare”, care pune in aplicare al saptelea program cadru pentru cercetare. Consiliul European reaminteste importanta unei gestionari deschise si transparente a acestor initiative.

1. Consiliul European saluta faptul ca lucrarile asupra regulamentului privind Institutul European de Tehnologie avanseaza conform asteptarilor si, prin urmare, invita Consiliul sa ajunga, in cadrul reuniunii din 25 iunie, la o abordare generala cu privire la acest regulament, inclusiv cu privire la finantarea sa corespunzatoare, in conformitate cu procedurile bugetare ale Comunitatii. Consiliul European isi exprima increderea ca decizia finala va fi luata de Consiliu si Parlamentul European pana la sfarsitul acestui an.

1. Consiliul European reafirma valoarea proiectului Galileo ca proiect-cheie al Uniunii Europene si cere Consiliului sa ia o decizie integrata privind punerea in aplicare a proiectului Galileo in toamna anului 2007.

1. Consiliul European saluta initiativa unei Carte europene pentru utilizarea proprietatii intelectuale apartinand institutiilor de cercetare si universitatilor (Carta PI) in vederea ameliorarii transferului de cunostinte intre organismele de cercetare si industrie si contributia acesteia la dezvoltarea Spatiului European de Cercetare. Consiliul European invita Comisia sa prezinte la inceputul anului 2008 initiativele aparute in urma publicarii Cartii verzi referitoare la Spatiul european de Cercetare.

1. in domeniul politicii sociale, lucrarile de coordonare a sistemelor de securitate sociala trebuie continuate in mod sustinut, in vederea rezolvarii, cat mai curand posibil, a capitolelor nesolutionate. Consiliul European asteapta cu interes viitoarea comunicare a Comisiei pe tema flexicuritatii, pe baza careia s-ar putea conveni asupra unor principii comune pana la sfarsitul acestui an si saluta progresele inregistrate in ceea ce priveste strategia activa de incluziune. Consiliul European asteapta cu interes prezentarea unei propuneri modificate de directiva privind cerintele minime pentru ameliorarea mobilitatii lucratorilor prin favorizarea obtinerii si prezervarii drepturilor la pensie suplimentara ca fundament pentru continuarea lucrarilor in acest domeniu. Statele membre sunt invitate sa puna rapid in aplicare Strategia comunitara 2007-2012 privind sanatatea si siguranta la locul de munca, adoptata recent, care va consolida abordarea generala cu privire la confortul la locul de munca si va relansa politicile de prevenire si de imbunatatire a conditiilor pentru lucratori. Consiliul European invita statele membre, Comisia si partenerii sociali sa se foloseasca intens de Alianta pentru familii pentru a promova bunele practici si abordarile inovatoare in adoptarea unor politici care favorizeaza familia in conformitate cu politicile nationale ale statelor membre si pentru a promova egalitatea intre femei si barbati. Consiliul European asteapta cu interes raportul privind evaluarea realitatii sociale, care va fi prezentat in curand de catre Comisie.

1. HIV/SIDA ramane o preocupare serioasa. Actiunile de combatere a pandemiei HIV/SIDA trebuie sa cuprinda programe de prevenire pe scara larga, formarea personalului medical, sensibilizarea tuturor grupurilor din societate si abordarea problemei costurilor tratamentului. Consiliul European invita Comisia sa-si puna in aplicare planul de actiune 2006-2009 privind combaterea HIV/SIDA pe teritoriul Uniunii Europene si in tarile invecinate si programul european de actiune 2007-2011 privind combaterea HIV/SIDA, malaria si tuberculoza prin actiuni externe. Responsabilitatea actiunii politice in vederea combaterii acestei pandemii revine statelor membre. Industria farmaceutica trebuie sa faciliteze accesul la medicamente cu preturi abordabile si sa coopereze cu institutiile guvernamentale si cu organismele neguvernamentale in vederea garantarii canalelor de distributie a medicamentelor impotriva HIV/SIDA.

1. Consiliul European reaminteste concluziile sale din martie 2007 referitoare la o politica integrata privind schimbarile climatice si energia si saluta semnalul important trimis de summit-ul G8 desfasurat la Heiligendamm. Referinta clara la obiectivul de a reduce cel putin la jumatate emisiile pana in 2050, angajamentul fata de procesul CCONUSC (Conventia Cadru a Organizatiei Natiunilor Unite privind schimbarile climatice) si fata de realizarea unui acord cuprinzator post-2012 pana in 2009 reprezinta un fundament incurajator pentru urmatoarele negocieri CCONUSC, care ar trebui sa fie lansate in decembrie 2007 la Bali. Consiliul European incurajeaza toate partile implicate sa participe activ si constructiv la actiunile urgente si globale intreprinse ca reactie la provocarea schimbarilor climatice in baza principiului responsabilitatilor comune, dar diferentiate si in baza capacitatilor lor respective. Consiliul European subliniaza necesitatea punerii in aplicare eficiente si rapide a tuturor aspectelor referitoare la planul de actiune cuprinzator privind energia in vederea dezvoltarii politicii europene in domeniul energiei. in ceea ce priveste protejarea climei, Consiliul European asteapta cu interes prezentarea in timp util a unei propuneri a Comisiei de modificare a directivei privind schema UE de comert cu emisii, bazata pe procesul de revizuire si pe recomandarile Consiliului. Consiliul European invita Comisia sa ia in considerare, in contextul revizuirii schemei UE de comert cu emisii, o posibila extindere a domeniului de aplicare al sistemului astfel incat sa cuprinda utilizarea terenurilor, schimbarea utilizarii terenurilor si silvicultura. Consiliul European subliniaza intentia Uniunii Europene de a include activitatile din transportul aerian in schema, fara a afecta competitivitatea acestui sector.

1. Este din ce in ce mai evident ca schimbarile climatice vor avea un impact considerabil asupra problemelor de securitate internationala. Consiliul European invita inaltul Reprezentant si Comisia Europeana sa conlucreze indeaproape pe aceasta problema si sa prezinte un raport comun la Consiliul European din primavara 2008.

1. Consiliul European reaminteste importanta unui sistem de transport european eficient si durabil si ia act de intentia Comisiei de a prezenta, cel mai tarziu in iunie 2008, un model de evaluare a tuturor costurilor externe care sa serveasca drept baza pentru calcularea viitoare a tarifelor de utilizare a infrastructurii Respectivul model va fi insotit de un studiu de impact privind internalizarea costurilor externe pentru toate mijloacele de transport si de alte noi masuri in conformitate cu Directivei privind „Eurovinieta”.

1. Consiliul European saluta dezbaterea ampla la nivel european si in special discutiile desfasurate la Conferinta de la Bremen din mai 2007 privind viitoarea politica maritima si invita Comisia sa prezinte in octombrie un plan de actiune european. Luand in considerare principiul subsidiaritatii, respectivul plan de actiune trebuie sa urmareasca obiectivul explorarii intregului potential al activitatii economice maritime intr-o maniera durabila din punctul de vedere al protectiei mediului.

1. Consiliul European felicita Ciprul si Malta pentru convergenta realizata dupa aderarea la UE, pe baza unor politici economice si financiare adecvate si saluta indeplinirea de catre ambele state a tuturor criteriilor de convergenta mentionate in tratat. in acest context, Consiliul European saluta propunerea Comisiei ca Ciprul si Malta sa adopte moneda euro de la 1 ianuarie 2008.

1. RELAtII EXTERNE


Politica europeana de vecinatate

1. Consiliul European reafirma importanta majora a PEV, al carei obiectiv este consolidarea in vecinatatea Uniunii Europene a unui spatiu de prosperitate, stabilitate si securitate bazat pe drepturile omului, democratie si statul de drept, precum si sprijinirea procesului de reforma si modernizare a partenerilor din vecinatatea UE.

1. Consiliul European sustine Concluziile Consiliului referitoare la consolidarea politicii europene de vecinatate si raportul Presedintiei privind progresele inregistrate, care include o serie de masuri avand drept obiectiv consolidarea in continuare a politicii de vecinatate. Caracteristicile PEV de cadru politic unic si coerent trebuie mentinute, dar punerea sa in aplicare trebuie sa ia in considerare specificitatea tarilor partenere. Consiliul European invita viitoarele Presedintii sa continue sa lucreze pe baza raportului Presedintiei si a propunerilor si comunicarilor relevante ale Comisiei.


Asia Centrala

1. Consiliul European a adoptat o strategie UE pentru un nou parteneriat cu Asia Centrala. Strategia in cauza reprezinta cadrul general de desfasurare a relatiilor UE cu Asia Centrala, inclusiv in domeniul drepturilor omului, statului de drept, bunei guvernari si democratiei, educatiei, dezvoltarii economice, comertului si investitiilor, energiei si transporturilor, politicilor de mediu, migratiei si dialogului inter-cultural. Strategia defineste prioritatile UE in privinta cooperarii cu intreaga regiune, dar punerea sa in aplicare se va face in mod adaptat, in functie de cerintele si performantele specifice ale fiecarui stat din Asia-Centrala. Consiliul European solicita Consiliului si Comisiei sa analizeze in mod regulat progresele inregistrate in procesul de punere in aplicare a respectivei strategii si sa prezinte Consiliului European un prim raport pana la mijlocul anului 2008.


Procesul Heiligendamm

1. Consiliul European, reamintind evolutia instrumentelor UE si a forumurilor de dialog cu economiile in curs de dezvoltare, saluta initierea procesului Heiligendamm in cadrul summit-ului G8 din iunie 2007, prin care se lanseaza o noua forma de dialog, in special cu Brazilia, China, India, Mexic si Africa de Sud. Consiliul European recunoaste importanta crescanda a respectivelor economii si a altor economii aflate in curs de dezvoltare. Procesul Heiligendamm trebuie sa intensifice dialogul politic si sa favorizeze cooperarea cu aceste state, mai ales in domeniile inovarii si proprietatii intelectuale, al conditiilor de investitii, inclusiv comportamentul responsabil in afaceri, al eficientei energetice si al cooperarii in vederea dezvoltarii.


UE-Africa

1. Cel de-al doilea summit UE-Africa, care se va desfasura la Lisabona in decembrie 2007, va reprezenta o ocazie importanta de a consolida relatiile dintre UE si Africa si de a construi un nou parteneriat ambitios si strategic.

1. Reamintind concluziile adoptate in iunie 2005, Consiliul European subliniaza importanta pe care o acorda viitoarei cooperari stranse cu Uniunea Africana care sa garanteze adoptarea unei strategii comune UE-Africa pana in decembrie 2007. Consiliul European reafirma angajamentul de a continua sa acorde sprijin Uniunii Africane in vederea, printre altele, a consolidarii capacitatii sale de gestionare, solutionare si prevenire a conflictelor. Consiliul European saluta intentia de creare a unui parteneriat Africa-UE in domeniul energiei cu ocazia summit-ului UE-Africa.

1. Consiliul European subliniaza necesitatea realizarii unor noi intelegeri care sa permita acordarea anticipata a fondurilor necesare pentru sprijinirea dezvoltarii rapide a UA ceea ce trebuie sa reprezinte o prioritate, Consiliul reafirma angajamentele asumate in cadrul strategiei UE „UE si Africa: Catre un parteneriat strategic” si incurajeaza statele membre sa faca toate eforturile pentru realizarea obiectivelor mentionate in cadrul acestuia.


Politica europeana de securitate si aparare

1. Consiliul European sustine raportul Presedintiei privind PESA, care include mandatul viitoarei presedintii.

2. IRLANDA DE NORD

1. Primul-ministru britanic si primul ministru irlandez (Taoiseach) au informat Consiliul European cu privire la reinstituirea in Irlanda de Nord a unui guvern descentralizat, care include toate partile si garanteaza partajarea puterii. Consiliul European a salutat recentele contacte dintre Presedintele Comisiei si noul executiv din Irlanda de Nord si a subliniat sprijinul continuu si de durata al Uniunii Europene pentru procesul de pace

Sursa: europa.eu

Vizualizări: 137