Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

ADRBI a facut bilantul implementarii POR la nivelul regiunii Bucuresti-Ilfov

Miercuri, 26 aprilie 2012, ADRBI a organizat o noua intalnire BI Regio Café, in cadrul careia s-a prezentat situatia proiectelor depuse pe cele 11 domenii majore de interventie din cadrul POR pe care agentia le gestioneaza la nivel regional.

Conform ADRBI, in perioada 2007-2011, in regiunea Bucuresti-Ilfov au fost depuse 801 proiecte, cu o valoare totala de aproximativ 3,6 miliarde de lei, depasind de peste 2 ori alocarea totala de 1,6 miliarde de lei. Pana in prezent au fost contractate 232 de proiecte, cu o valoare totala de 1 miliard de lei. 249 se proiecte se afla inca in etapa de evaluare, valoarea lor cumulata depasind 1,8 miliarde de lei.

In pofida cererii crescute pentru fondurile alocate prin POR, numai 195 milioane de lei au fost aprobate la plata de AM POR pentru regiunea Bucuresti-Ilfov, iar sumele rambursate catre beneficiari reprezinta circa 9% din alocarea totala.

Una dintre cauzele ratei redusa a absorbtiei in aceasta regiune este, in opinia reprezentantilor ADR BI, faptul ca multe proiecte au fost contractate relativ recent, beneficiarii nedepunand inca cererile de rambursare aferente cheltuielilor efectuate. Astfel, avand in vedere ca valoarea proiectelor contractate si a celor aflate in evaluare depaseste suma alocata regiunii Bucuresti-Ilfov in cadrul POR, se asteapta ca rata de absorbtie sa fie de aproape 100% pana la sfarsitul anului 2015.

Pe de alta parte, contractarea relativ recenta a multor proiecte a fost cauzata si de durata indelungata a procesului de evaluare, beneficiarii primind rezultatul evaluarii chiar si dupa mai mult de un an de la depunerea cererii de finantare. De altfel, in ultima perioada incarcarea cu sarcini a personalului din cadrul ADRBI s-a deplasat de la departamentul de informare catre departamentele de monitorizare si verificare a proiectelor, solicitand angajarea de personal suplimentar.

Intervalul mare de timp de la depunerea proiectului si pana la obtinerea unui raspuns privind aprobarea sau respingerea cererii de finantare face ca o parte din aplicanti sa isi retraga proiectele inainte de finalizarea procesului de evaluare, intrucat fie nu mai au capacitatea necesara pentru implementarea proiectului, fie reusesc sa atraga finantare din surse private. Aceasta situatie este frecventa mai ales in cazul domeniilor majore de interventie care vizeaza beneficiari din mediul privat. De exemplu, din cele 571 de proiecte depuse pana in prezent pe DMI 4.3 Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor, 175 au fost retrase sau respinse.

Eficacitatea implementarii POR in Bucuresti-Ilfov depinde astfel, in egala masura, de beneficiari si organismul intermediar, fapt subliniat si de reprezentantii ADR BI, care considera ca procesul de selectie si rambursare trebuie inteles ca o munca de echipa.

Necesitatea colaborarii dintre beneficiari si autoritatile contractante a fost evidentiata si Radu Nicolae, reprezentant al unei firmei After Hours Shop care a beneficiat de finantare in cadrul DMI 4.3. Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor. “Se poate comunica liber si se pot cauta raspunsuri de ambele parti. Cand vezi ca exista bunavointa si dorinta de a ajuta, poti trece si tu peste problemele tale”, a declarat dl. Nicolae in cadrul evenimentului organizat de catre ADRBI.

Anamaria Ravar
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 131