Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Europa va avea un nou tratat

Romania se plaseaza in „grupa a treia valorica", dupa numarul de voturi din Consiliul de ministri al Uniunii Europene

Liderii europeni au reusit sa ajunga la un acord, sambata in zori, cu privire la proiectul de tratat care va inlocui Constitutia europeana din 2004, la capatul a aproape 36 de ore de negocieri intense concentrate in jurul amenintarilor poloneze de a impiedica gasirea unei solutii care sa permita reformarea modului de functionare a institutiilor europene...click aici pentru detalii

Potrivit Primului-ministru Calin Popescu Tariceanu, solutia adoptata de statele membre la Consiliul European face ca Uniunea Europeana sa devina o structura politica puternica in planul politii externe si sa capete o dimensiune puternica in planul securitatii la nivel global.

„Este un summit de referinta pentru Uniunea Europeana. Va ramane ca atare in istoria UE si poate fi considerat realmente un succes” a declarat premierul Tariceanu.

Compromisurile facute in negocierile dintre statele membre UE, apreciaza seful Executivului, nu afecteaza principiile de baza ale reformei Uniunii Europene, asa cum au fost ele stabilite in textul Tratatului Constitutional. Acestea sunt primatul dreptului comunitar, personalitatea juridica, politica europeana de securitate si cooperare. „Uniunea Europeana merge inainte, Uniunea Europeana va fi mai puternica si ne bucuram ca am putut asista, in final, la o intelegere, care a fost bazata pe unanimitatea statelor participante” a afirmat Calin Popescu-Tariceanu.

ªeful Executivului a mai spus ca Romania isi va aduce contributia la continuarea procesului de extindere a UE si la crearea, in zona Balcanilor, a unei zone de stabilitate politica, de prosperitate si de securitate.

Sursa: Guvernul Romaniei, www.adevarul.ro

Vizualizări: 60