Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ce spune AM POSDRU despre modificarile prin care ar urma sa se limiteze costurile salariale pe proiecte?

AM POSDRU pregateste un act normativ de modificare a ordinului de cheltuieli eligibile prin care ar urma sa se limiteze la maxim 49% procentul cheltuielilor salariale din totalul bugetului unui proiect. Plafoanele salariale nu ar urma sa fie reduse.

Proiectul de modificare a ordinului nu a fost postat, inca, spre consultare pe site-ul AM-ului sau pe cel al Ministerului Muncii. „Celor catorva beneficiari care au intrat in posesia draftului, oficialii AM POSDRU le-au spus ca limitarea salariilor este o cerinta a Comisiei Europene. Dar, printr-un raspuns la o solicitare de informatii, Biroul de Presa al Departamentului Forta de Munca, Asigurari Sociale si Incluziune al Comisiei Europene mentioneaza ca nu exista o prevedere la nivel european privitor la limitarea cheltuielilor salariale in cadrul proiectelor de acest tip”, se arata intr-un articol al Jurnalului National (pentru textul integral, click aici).

In replica, AM POSDRU a publicat, ieri, o serie de precizari privind propunerea legislativa aflata in discutie. Textul comunicatului se gaseste mai jos:

„In conformitate cu prevederile Ordinului ministrului muncii, familiei si protectiei sociale, in cadrul MMFPS functioneaza Grupul Tehnic de Lucru pentru imbunatatirea implementarii POSDRU. AM POSDRU a organizat in data de 23 martie 2012, o reuniune a grupului tehnic de lucru, la sediul AM POSDRU in cadrul caruia s-a discutat propunerea de modificare a Ordinului privind cheltuielile eligibile din punct de vedere al rezonabilitatii costurilor. Potrivit prevederilor legale in vigoare rezonabilitatea costurilor presupune: Pentru a fi eligibila, o cheltuiala trebuie sa indeplineasca cumulativ prevederile art. 2 alin. (1) din Hotararea Guvernului nr. 759/2007 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate in cadrul operatiunilor finantate prin programele operationale, cu modificarile si completarile ulterioare, coroborate cu prevederile Ordonantei de Urgenta nr. 66/2011 si Normele metodologice de aplicare a acesteia, precum si urmatoarele conditii cu caracter specific:

  • la inscrierea cererii de finantare se va depune ca document insotitor „Nota de fundamentare privind valorile cuprinse in bugetele orientative din cererea de finantare”, care sa contina urmatoarele cerinte:
  • Justificari/fundamentari pentru valorile solicitate (pentru lucrari, bunuri si servicii din cererea de finantare depusa, precum si justificarea cheltuielor salariale pe tipuri de activitati );
  • Preturile orientative care au stat la baza fundamentarilor;
  • Trimiteri catre baze de date internet, cataloage sau oferte de pret (atasate ca documente insotitoare) care au stat la baza stabilirii bugetelor orientative.”
Pentru realizarea unui management eficient al proiectelor avand in vedere principiul cost-eficienta, precum si pentru repectarea prevederilor OUG 66/2011, AM POSDRU a elaborat o propunere de modificare a Ordinului privind cheltuielile eligibile, bazata pe principiul rezonabilitatii costurilor, propunere care a fost discutata in cadrul grupului de lucru format din reprezentanti ai partenerilor sociali. Scopul acestor discutii a fost elaborarea de propuneri inclusiv din partea reprezentantilor grupului de lucru.

Subliniem faptul ca in acest moment exista doar variante de lucru si ca nu a fost luata nicio decizie finala. Grupul tehnic de lucru analizeaza cele mai eficiente modalitati de modificare a ordinului, pornind inclusiv de la modele din alte state membre UE, astfel incat in decizia finala sa se regaseasca aplicat cat mai fidel posibil principiul cost – eficienta.

Mai mult, propunerea de Ordin va fi supusa procedurii de dezbatere publica pentru a ne asigura ca au fost exprimate si analizate toate punctele de vedere.

Acestea fiind spuse, consideram ca interpretarile media sunt neconforme cu realitatea si conduc la decredibilizarea institutiei, contravenind astfel flagrant dreptului cetatenilor de a fi corect informati”.

Cristina Pojoga,
www.fonduri-structurale.ro

Sursa: www.fseromania.ro

Vizualizări: 456